APEL MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

Zbog vrućine ne izlazite ako ne morate

25.05.2009 u 19:15

Bionic
Reading

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, s obzirom na val vrućina koji je zahvatio Republiku Hrvatsku ovih dana, izdao je preporuke za građane RH, a posebice za ugrožene skupine kao što su starije osobe, kronični bolesnici i bolesnici od kardiovaskularnih bolesti te djeca, ne bi li se umanjio negativan meteorološki učinak

Iz ministarstva preporučuju izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17 sati, a u slučaju da je izlazak neophodan, zaštititi se odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom te oči zaštititi sunčanim naočalama. Također navode potrebu da se redovito pije odgovarajuća količinu vode, i to do 2,5 litre dnevno, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. 'U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima.

Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od utjecaja izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem, navodi se u priopćenju koje je potpisala glasnogovornica ministarstva Zora Lažeta.

U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb), kažu u ministarstvu, obavezno se treba konzultirati s izabranim liječnikom opće medicine ili se javiti u najbližu stanicu za hitnu medicinsku pomoć.
Kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno regulirati šećer u krvi.

Članovima obitelji, prijateljima, susjedima i znancima uputio je apel da učestalije kontaktiraju s osobama za koje imaju saznanja da bi mogle zatrebati pomoć – to im može spasiti život.

U 15 sati u Kninu, Pazinu i Malom Lošinju izmjerena su 34 Celzijeva stupnja, pa sinoptičari Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) ističu da te temperaturne vrijednosti mogu biti i rekordne za svibanj u posljednjih 40-ak godina u ta tri mjesta.

U Kninu su 27. svibnja 1958. izmjerena 33,2 Celzijeva stupnja, u Pazinu je lani 29. svibnja izmjeren 31,1 Celzijev stupanj, a Mali Lošinj imao je temperaturu od 30,3 Celzijeva stupnja 30. svibnja 2001, doznaje se od Državnoga hidrometeorološkog zavoda.

Sutra će biti pretežito sunčano i vrlo toplo, mjestimice vruće te sparno. Poslijepodne i navečer u unutrašnjosti nestabilno, s mogućim rijetkim pljuskovima, a ponegdje i izraženijom grmljavinom i pljuskovima.
Vjetar slab, na Jadranu i umjeren jugoistočni, a uz obalu mjestimice i jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 19 stupnjeva, na Jadranu od 18 do 23, a najviša dnevna uglavnom između 28 i 33 Celzijeva stupnja.