POTPISAN POLICIJSKI SPORAZUM

'Hrvatska i Srbija neće biti skrovište kriminalcima'

25.05.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Tomislav Karamarko i Ivica Dačić potpisali su danas u Rijeci sporazum o policijskoj suradnji dviju zemalja

Glavni ravnatelj hrvatske policije Vladimir Faber rekao je da je riječ o najmodernijem sporazumu kakav se sklapa između zemalja unutar EU-a i onih koje su na putu pristupa. Njime će se, dodao je, produbiti suradnja hrvatske i srbijanske policije radi suzbijanja svih kažnjivih djela. Oblici suradnje su suradnja po zamolbi jedne zemlje drugoj ili razmjena informacija bez zamolbe te zajedničko obrazovanje i stručno usavršavanje.

Faber je izjavio i kako će se u suzbijanju korupcije i drugih teških kažnjivih djela koristiti koordiniranim mjerama prikrivenog istraživanja te zaštitom svjedoka. Časnici za vezu upućivat će se iz jedne zemlje u drugu u kako bi se neposredno pristupalo bazama podataka i informacijskim sustavima. Tako će policijska suradnja na suzbijanju prekograničnoga kriminala počinjati već pri naznakama da se priprema kažnjivo djelo te će policija moći biti korak ispred kriminalaca, ustvrdio je Faber. Uspostavit će se i čvršća suradnja graničnih policija, i to na razini policijskih uprava.

Potpisan je i sporazum o predaji i prihvatu osoba koje su nezakonito ušle u zemlju ili u njoj nezakonito borave, to jest ilegalnih migranata. Sporazumom će se omogućiti prolazak tih osoba kroz zemlje potpisnice do njihovih polazišnih zemalja.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ocijenio je da je sporazum o policijskoj suradnji dobar pravni okvir za stalnu suradnju koju neće remetiti politički odnosi dviju zemalja. Kako je rekao Karamarko, "uporno i tvrdoglavo inzistiranje" hrvatske i srbijanske policije na potpisivanju sporazuma definira i ton odnosa među državama.

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i zamjenik premijera, ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je da su policije dviju zemalja i dosad surađivale odlično i bez sporazuma. Rješavanje terorizma i međunarodnoga kriminala je iznad političkih stajališta u zemljama, istaknuo je i dodao kako nemamo pravo na luksuz da ne surađujemo.

Krimiminalne skupine na ovim područjima sastavljene su često od pripadnika gotovo svih naroda s područja bivše Jugoslavije i vrlo uspješno djeluju i bez sporazuma, na što policija mora odgovoriti, rekao je Dačić i dodao kako o odnosima Hrvatske i Srbije ovisi i stabilnost cijele regije te da suradnja dviju policija može biti primjer i ostalim zemljama iz regije da se pridruže borbi protiv međunarodnoga kriminala. S tim u vezi predložen je osnutak regionalnog koordinacijskog centra za borbu protiv organiziranog kriminala.

Dačić je rekao da je otvorena mogućnost sastanka predstavnika pravosudnih tijela, to jest državnih odvjetništava dviju zemalja te policija kako bi se razgovaralo o pravosudnim i policijskim aspektima ratnih zločina počinjenih na ovim područjima. Time bi se pokušalo olakšati putovanja da se ne događaju stalna uhićenja i privođenja po, kako je rekao, starim optužnicama za ratne zločine. Ivica Dačić poručio je kriminalnim skupinama da ni Srbija ni Hrvatska neće biti skrovište kriminalcima, dodajući da im u tome trebaju pomoći i druge zemlje u regiji.

Na novinarsko pitanje o postupku protiv Sretena Jocića odgovorio je da se protiv njega već vodi postupak za drugo kažnjivo djelo koji je u završnoj fazi. Kaznena prijava za sudjelovanje u organizaciji ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića stigla je iz Hrvatske pa će se postupak voditi u Srbiji na temelju suradnje tužiteljstava, rekao je Dačić.