'DOSTA TOG CIRKUSA OD IZBORA'

Schwartz Rojsu predložio državni udar

25.05.2009 u 14:18

Bionic
Reading

Politički skup ekstremno desnog Hrvatskog domoljubnog pokreta održan je danas pred obiteljskom kućom bivšeg partizanskog zapovjednika Stjepana Hršaka na zagrebačkom Tuškancu. Policija je dala dozvolu za skup, ali ne i zaštitu Hršaku

ZAGREB - Desničari optužuju Hršaka da je u noći s 4. na 5. lipnja 1945. godine u Maceljskoj šumi organizirao ubojstvo 22 franjevca i svećenika koji su s ustašama bježali u Austriju.

U istrazi koja se 1992. godine vodila oko tog slučaja nisu nađeni dokazi o Hršakovoj umiješanosti. On odlučno odbacuje odgovornost oko likvidacije svećenika.

Među govornicima koji su od Hršaka zatražili priznanje bili su Mladen Schwartz i Ljubo Ćesić Rojs, te organizator skupa Tomislav Dragun. Ustaški ekstremist Schwartz pozvao je bivšeg pomoćnika ministra obrane Rojsa da s vojskom provede državni udar jer je 'dosta demokracije i tog cirkusa od izbora', izvijestio je Novi list. Rojs je uzvratio obećanjem kako će 'Mesiću, Milanoviću i Sanaderu suditi za veleizdaju'.

No, prije tog famoznog sudskog postupka predsjedniku Stjepanu Mesiću okupljeni marginalci su 'uručili' 'odlikovanje' Velered Hude Jame prvog stupnja za 'sustavno, u svakoj prilici, na svakom mjestu i u svako doba nijekanje zločina počinjenih tijekom Križnog puta nad Hrvatima od strane partizanskih postrojbi pod zapovjedništvom Josipa Broza Tita'.

'Odlikovanje' za prikrivanje zločina dobio je i predsjednik Sabora 'drug' Luka Bebić, koji je dobio Velered Hude Jame drugog stupnja 'za uporno isticanje vlastite komunističke prošlosti kao odlučujućeg uvjeta za osvajanje političkih položaja u nelustriranoj Republici Hrvatskoj'.

Mladen Schwartz

Politički skup održan je uz dopuštenje policije.

Nakon što je Hršak saznao za skup, od zagrebačke policije zatražio je zaštitu. Nakon razgovora policija je procijenila da ona nije potrebna.

Stjepan Hršak (90) bivši je zapovjednik Zagorskog partizanskog odreda. Bio je i zapovjednik prvom hrvatskom predsjedniku, tadašnjem partizanu Franji Tuđmanu.

Na skupu je pročitano pismo podrške Anti Gotovini i Branimiru Glavašu.