HND TRAŽI INSPEKCIJU

Što se to događa u Business.hr-u i Aktualu

07.11.2012 u 17:53

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je nezadovoljstvo današnjom odlukom nakladnika dnevnika Business.hr i tjednika Aktual Business media grupe da podijeli otkaze za 35 novinara i drugih zaposlenika te pozvalo inspekcije da dobro provjere što se dogodilo

'Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je današnjom odlukom nakladnika Business media grupe sa sjedištem u Vodicama - koja izdaje dnevni list Business.hr i tjednik Aktual - da podijeli otkaze za 35 novinara i drugih zaposlenika koji su ili u radnom odnosu ili su poslovno vezani ugovorima o suradnji s Business.hr ili Aktualom – putem RPO statusa', navodi se u priopćenju HND-a.

Napominje se da se, po planu nakladnika - čiji su polovični vlasnici Andrija Kević i Mujo Selimović, gasi tvrtka Business media grupa, a Business.hr i Aktual nastavili bi izlaziti ali bi ih izdavala druga tvrtka u vlasništvu Marka Lučića.

HND navodi i da je većini novinara ponuđeno da se prijave na Zavod za zapošljavanje i nastave raditi za novine po neto cijeni honorara od 1500 kuna mjesečno.

'Vlasnici Business media grupe izigravanjem zakona žele prevariti brojne novinare koji su za njih radili, a kojima su ostali dužni po četiri do pet neisplaćenih plaća. Smatramo da je ovo što čine nakladnici Business media grupe najvjerojatnije nelegalno, a u moralnom smislu je za novinare potpuno ponižavajuće. Zato pozivamo inspekcije da dobro provjere što se dogodilo', stoji u priopćenju HND-a u kojem se zaključuje da je to zaprepašćujući primjer krajnje degradacije novinarske profesije u Hrvatskoj danas.

Nakon našeg poziva da komentiraju upozorenje iz HND, iz redakcije Business.hr poslano nam je priopćenje koje objavljujemo u cijelosti:

'Prije nekog kraćeg vremena mi, skupina urednika, novinara i drugih članova redakcija Business.hr-a i Aktuala od našeg dosadašnjeg izdavača dobili smo informaciju prema kojoj on više neće biti u mogućnosti nastaviti s izdavanjem naših listova. Slijedom toga, tijekom današnjeg jutra iz Uprave smo izviješteni da izdavač, tvrtka BMG, zbog nelikvidnosti ulazi u postupak predstečajne nagodbe i da će doći do otkazivanja ugovora o radu za sve zaposlenike.

Ne želeći podijeliti sudbinu naših kolega iz ugašenih Foruma, Nacionala ili Vjesnika, mi, skupina urednika, novinara i drugih članova redakcija Business.hr-a i Aktuala, tražili smo rješenje kojim bismo nastavili raditi i zadržali svoje dostojanstvo. Zatražili smo pomoć od našeg dugogodišnjeg kolege i suradnika, izdavača Marka Lučića. U dogovoru s njim skovali smo možda jedinstven plan za hrvatske medijske prilike. Mi, skupina urednika, novinara i drugih članova redakcija Business.hr-a i Aktuala uložit ćemo u nastavak projekta svoje znanje i vrijeme, a naš novi izdavač osigurat će inicijalna financijska sredstva za nastavak izlaženja listova. Da bi se ostvario naš zajednički cilj, svi smo se odrekli zarade na rok od tri mjeseca, izuzev simboličnog honorara koji nije protivan zakonskim propisima Republike Hrvatske.

S indignacijom odbijamo insinuacije Hrvatskog novinarskog društva prema kojima bi se nastavkom projekata Aktuala i Business.hr-a kršio zakon. Dovoditi u vezu stečena prava radnika nastala njihovim stalnim radnim odnosom u bivšoj tvrtki s njihovim dragovljnim ulaganjem vremena u novi projekt pogrešno je i zlobno

Ove je godine bez posla ostalo 300 novinara u Hrvatskoj. Mi, skupina urednika, novinara i drugih članova redakcija Business.hr-a i Aktuala, odričemo se koječega kako bismo postigli da se naši novinarski glasovi i dalje čuju. Hrvatskom novinarskom društvu poručujemo, umjesto što se brinu za nas, pomozite našim kolegama koji su i dalje bez posla.'