POBOLJŠAVA SE STANJE

'U zadnjih 100 godina nije zabilježeno ovoliko vode!'

06.11.2012 u 18:26

Bionic
Reading

Poboljšava se stanje u Virju Otoku, naselju u općini Cestici, gdje je poslijepodne popustio nasip u duljini od 30 metara te je oko 16 sati počela evakuacija svih mještana

Spušta se razina vode i smanjuje se njezino istjecanje te počinju radovi kako bi se na nasipu začepila rupa, doznaje se od varaždinskog župana Predraga Štromara, koji prati stanje na terenu i obilazi poplavljena područja u županiji.

Štromar je rekao da voda ugrožava sva naselja u općini Cestici te prijeti da poplavi podrume i prizemlja kuća, ali nema opasnosti za živote ljudi.

'Pod vodom je 60-ak od 69 kuća u naselju Virju Otoku, u Lovrečan Otoku svih devet kuća, a tijekom poslijepodneva poplavljeno je 15-ak kuća u Vratno Otoku te se brani Virje Križovljansko da ne bi voda prodrla i u to naselje', rekao je načelnik općine Cestice Mirko Korotaj.

Župan Štromar poručio je da opasnost još prijeti, ali se nada da će biti sve manja. 'Slijedi nam analiza stanja i saniranje štete', rekao je Štromar te dodao da će nakon procjene štete proglasiti elementarnu nepogodu za područje općine Cestice, a procjenjuje da će šteta biti golema.

Prije su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave za područja općina Cestice, Petrijanca i Sračinca te za grad Varaždin, a isto se očekivalo i u općinama Trnovcu Bartolovečkome, Martijancu, Svetom Đurđu i Velikom i Malom Bukovcu.

Drava blago opada, a stagniraju i vodostaji Save i Mure

Drava blago opada, a stagniraju i vodostaji Save i Mure, izvijestio je predstavnik Hrvatskih voda na izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Republike Hrvatske.

Po posljednjim podatcima iz Hrvatske voda, u 18 sati uvedene su izvanredne mjere obrane od poplave za područje nizvodno od Zagreba.

'Ne diže se vodostaj vode pa zasad nisu proglašene izvanredne mjere i za te općine. Ako se vodostaj digne, proglasit ćemo, no i ovako postupamo kao da je proglašeno takvo stanje', izjavio je Štromar. Izvijestio je da u ostalim dijelovima Varaždinske županije nema problema jer se rijeke Bednja i Plitvica nisu izlile iz korita.

'Sada tek vidimo kakva nam je tragedija prijetila s dolaskom vodenog vala Dravom iz Slovenije i protokom od 3300 prostornih metara vode u sekundi. U zadnjih stotinu godina nije zabilježena takva količina vode na području Varaždinske županije, a stručnjaci kažu da se takvo nešto dogodi jedanput u tisuću godina', istaknuo je župan Štromar.

Od Ladislava Grđana iz varaždinske podružnice Hrvatskih voda doznaje se da se u naselju Šemovcu cijeli dan grade zečji nasipi i priprema zaštita od vodenog vala.

'U Velikome i Malom Bukovcu zasad nema neposredne opasnosti, postavljaju se vreće s pijeskom na nižim dijelovima terena, i to će se nastaviti tijekom noći i sutra, dok ne prođe vodeni val', rekao je Grđan i dodao da se iz Slovenije uskoro ne očekuje novi vodeni val.