IZVANREDNE MJERE I EVAKUACIJA

Drava poplavila osamdesetak kuća!

06.11.2012 u 11:58

Bionic
Reading

Osamdesetak kuća poplavljeno je u Općini Cestica, najzapadnijem dijelu Varaždinske županije, smještenom neposredno uz hrvatsko-slovensku granicu, gdje je jutros u 4.30 sati zbog izlijevanja Drave zatvoren granični prijelaz Otok - Virje prema Ormožu

Uslijed visokog vodostaja Drave najugroženije područje u Varaždinskoj županiji je Općina Cestica u kojoj je od 4 sata proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava.

'Sada imamo protok veći od tri tisuće kubičnih metara, što se prema predviđanjima stručnjaka događa jednom u tisuću godina', naglašava Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica koji je na terenu s mještanima i vatrogascima.

Zbog izlijevanja Mure zatvoren malogranični prijelaz Sveti Martin-Hotiza

U Murskom Središću su zbog porasta rijeke Mure na snazi mjere redovite obrane od poplave. Jutros u 7 sati izmjeren je vodostaj Mure od 384 centimetara. Zbog izlijevanja rijeke zatvoren je malogranični cestovni prijelaz Sveti Martin - Hotiza. Izvanredne mjere obrane od poplave za taj dio Međimurske županije proglašava se kada Mura dosegne vodostaj od 410 centimetara.

Najteže je, kako dodaje, u naseljima Otok Virje i Lovrečan Otok. Evakuirane su četiri osobe iz naselja Lovrečan Otok dok je njih 17 odbilo evakuaciju, priopćeno je jutros iz Varaždinske županije.

'U Otoku Virje, u kojem je nakon prelijevanja Drave preko nasipa alarmirano stanovništvo, voda je ušla u 69 kuća. Uglavnom su poplavljene podrumske prostorije te prizemlja do razine od 30 do 60 centimetara. U Lovrećan Otoku, koji je voda noćas prometno odsjekla od svijeta, poplavljeno je desetak kuća, ali tamo je voda u kućama došla i do metar i pol', doznajemo od načelnika Cestice.

Usprkos ogromnom prodoru vode koji nisu uspjeli zaustaviti nasipi jer su predviđeni za protok Drave od 2800 metara kubičnih, težih posljedica izuzev materijalnih nema.

'Na ugroženom području živi tristotinjak ljudi, a pomažu im članovi pet DVD-a, pripadnici interventne policije PU varaždinske s čamcem te državna interventna specijalistička postrojba za spašavanje na vodi. Oni su evakuirali osmero ljudi, dok ih je osamdesetak samo napustilo domove i otišlo kod familija', veli Korotaj.

S obzirom na informacije iz Slovenije, u Općini Cestica nadaju se da će se stanje stabilizirati u popodnevnim satima. Zbog velikih šteta planira se proglašenje elementarne nepogode za područje te općine uzrokovane poplavom zbog vodnog vala na rijeci Dravi s maksimalnom protokom od 3100 m3/s i obilnih kiša u protekla dva dana.

'Ukoliko ne bude novih oborina, stanje bi se trebalo normalizirati za dva do tri dana', očekuje Korotaj.

Zbog visokog vodostaja Drave problema ima i u drugim sredinama, kao što su općine Petrijanec i Sračinec te grad Varaždin, u kojima su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Tako su noćas vatrogasci na tri mjesta u Varaždinu crpkama vadili vodu iz poplavljenih podruma. Isto je bilo i u Vinici, dok je kiša izazvala odron na području Bednje, zbog čega je otežan promet kod naselja Rinkovec.

Uslijed svega varaždinski župan Predrag Štromar jutros je donio rješenje o uspostavi izvanrednog stanja obrane od poplava na rijeci Dravi za dionice A.33.11 i A.33.12, dok su Hrvatske vode donijele rješenje o uspostavi pripremnog stanja obrane od poplava na rijekama Bednja i Plitvici za sektor te dionice 20.1 i A.20.5.

Kako je riječ o vodnom valu čija je protok procijenjen na 3100 m3/s i koji predstavlja protok veći od 100 godišnjeg prosjeka, u svim ugroženim jedinicama lokalne samouprave na ugroženim područjima uspostavljena su dežurstva kroz aktivirane Stožere zaštite i spašavanja koji su u neprekidnoj vezi s nadležnim rukovoditeljima obrane od poplava pojedinih dionica i Županijskim centrom 112 Varaždin te se postupa u skladu s nastalom situacijom, a prema planovima zaštite i spašavanja. Također su sve operativne snage u stanju pripravnosti.

Zbog povećanog vodostaja rijeka za sav promet zatvorena je županijska cesta ŽC Otok Virje - Brezje, dok je zbog izlijevanja rijeke Drave sa slovenske strane prekinut promet na graničnim prijelazima Dubrava Križovljanska i Otok Virje, navodi se u priopćenju Varaždinske županije.