SKANDAL NA OSJEČKOM SVEUČILIŠTU

Profesorica kolege nazivala svinjama, kretenima i kujama

05.11.2012 u 13:35

Bionic
Reading

Zbog jedne e-mail prepiske pročelnica Katedre za suvremeni hrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Osijeku Sanda Ham zaradila je prijavu Državnom odvjetništvu, a zbog iste korespondencije zatražena je i njezina suspenzija te pokretanje stegovnog postupka. Ono što je dignulo buru u e-mail prepisci bile su uvrede kojima je Ham počastila svoje kolege

'Može li činjenica da je netko "homoseksualac" biti zapreka za izbor u znanstveno zvanje? Znanstveno se napreduje "uvlačeći se u dupe"? Može li znanstveno napredovati osoba koja je "najljevija na svijetu" i kojoj je "sve hrvatsko odurno", ili pak osobe koje su "budalaši i srboljubi"? Je li uobičajeno da sveučilišni profesori u službenoj prepisci svoju kolegicu nazivaju "kujom", a za drugu pišu da se "pravi blesava"? Je li u prepisci sveučilišnih profesora uobičajeno kolegu nazvati "životinjicom", aludirajući na njegovo prezime, a nešto dalje tvrditi kako se "životinjica uvlači u dupe da je to strašno"? A za drugog kolegu napisati da "slovi kao kreten i među studentima"?' zapitao se autor članka u Jutarnjem listu, citirajući pritom izraze koje je za svoje kolege u e-mail prepisci koristila pročelnica Katedre za suvremeni hrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Osijeku Sanda Ham

Upravo je ta prepiska, pisana u radnom vremenu i odaslana sa službene elektroničke adrese Filozofskog fakulteta u Osijeku, izazvala pravu buru, pogotovo kada je anonimno iz Zagreba poslana pojedinim profesorima na osječkom fakultetu. Zbog toga je četvero profesora, među kojima i prodekanica za razvojno-stručni rad Loretana Farkaš, voditelj Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Branko Kuna, jedan redoviti profesor (koji želi ostati anoniman) te izvanredni profesor Branimir Belaj zatražilo suspenziju i pokretanje stegovnog postupka protiv Sande Ham.

'Šokirani smo rječnikom koji u prepisci upotrebljava kolegica Ham, a još više činjenicom da se o tako važnom poslu koji obavlja Matični odbor, tijelo čije su odluke temelj za izbor u znanstveno-nastavno zvanje, dogovara i pokušava donijeti odluke mimo službenih sjednica', kazala je za Jutarnji list prodekanica Farkaš.

Šokiran je bio i profesor Branko Kuna, koji kaže da je Ham i na druge načine pokušala diskreditirati svoje kolege.

'Više studenata nedavno mi je reklo kako profesorica Ham priča da na našem odsjeku postoje dvije struje - "hrvatska" i "projugoslavenska" te da potonja, kojoj, tvrdi, i ja pripadam, promiče načela Novosadskog dogovora. Govoriti danas studentima o postojanju “projugoslavenske” struje teška je objeda. To je napad na moje dostojanstvo: nositelj sam Spomenice Domovinskog rata, medalje Bljesak, a sudjelovao sam i u akciji Oluja', kazao je Kuna, a Belaj se požalio kako ga Ham u prepisci naziva 'svinjom' i 'traži njegovo psihijatrijsko vještačenje'.

Zbog silnih uvreda, osim traženja suspenzije, profesori razmišljaju i o podizanju kaznenih prijava, a cijeli je slučaj već prijavljen Državnom odvjetništvu. Naime, Ham je svoj e-mail kao članica Matičnog odbora za polje filologije, mimo sjednice tog tijela koje sudjeluje u postupku izbora i donosi konačnu odluku o izboru u znanstveno zvanje, poslala predsjednici tog odbora Dubravki Sesar.

No ako se pita Ham, ona je za Jutarnji list ustvrdila da e-mailovi nisu autentični.

'Doista ne želim to više vidjeti - duboko je uznemirujuća činjenica da me netko nadgleda i na ovaj način zlostavlja. Mislim da bit cijele te priče s tom anonimkom nije postoji li to, nego kako se to, tako anonimno i nakaradno, našlo u novinskim redakcijama? I zašto? Plaćam porez, ne bavim se politikom, pošteno 30 godina radim svoj posao - bit će da imam mnogo neprijatelja, a da to i ne znam', kazala je Ham Jutarnjem listu.