KUMROVEC

Titovi poklonici proslavili 'Dan mladosti'

23.05.2009 u 18:37

Bionic
Reading

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Saveza društava 'Josip Broz Tito' Hrvatska i općine Kumrovec danas je u Kumrovcu oko 10 tisuća Titovih poklonika iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Italije proslavilo 117. rođendan jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, popularni Dan mladosti

Na skupu pod nazivom 'Dani mladosti i radosti' proslavljena je i 65. obljetnica Trećeg zasjedanja ZAVNOH – a.

'Odlukama Trećeg zasjedanja ZAVNOH-a obnovljena je hrvatska državnost i prvi je hrvatski predsjednik postao Vladimir Nazor. Jedna od odluka s istog zasjedanja je besplatno školovanje, za što se studenti sada ponovno bore', rekla je predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Vesna Čulinović-Konstantinović.

'Filoustaše i njihovi obiteljski ideološki sljedbenici nastoje prikriti svoje gubitništvo i sebe pretvoriti u hrvatske nacionalne mučenike, žrtve komunističkih egzekutora. Moramo se zapitati kakva je u tome uloga onog dijela crkvene hijerarhije - klera, koji propovijeda da je vjerom i uz Božju pomoć moguće svaki poraz pretvoriti u pobjedu', kazao je govornice Tomislav Badovinac, predsjednik Saveza društava 'Josip Broz Tito' Hrvatska.

Badovinac se osvrnuo i na rad Hrvatskog helsinškog odbora (HHO).

'Na javnoj se sceni jurišnik Ivo Banac suprotstavio predsjedniku Stjepanu Mesiću zbog njegova odavanja počasti žrtvama antifašističkog i ustaškog terora, jer navodno i on tako provodi politiku zaborava na komunističke zločine. Banac namjerno zaboravlja koja i kakva su nedjela činili oni koje on uzima u zaštiti. Zajedno sa Čičkom on je HHO pretvorio u borna kola za 'obranu ljudskih prava', na štetu žrtava pobjednika u Drugom svjetskom ratu', rekao je, uz ostalo, Badovinac.