LATIN O HRT-u

'Hloverka štiti mafiju, a Sutlić je kukavica'

09.12.2008 u 09:36

Bionic
Reading

Dvoličnost urednice pokazala se na primjeru novinara Gordana Malića, kojem je zabranila gostovanje na HTV-u pod optužbom da je ‘britanski špijun’, a prije ga je dovodila u vlastite emisije, tvrdi Latin

ZAGREB - 'Ja ili ona, druge opcije više nema. Ili ćemo se baviti novinarstvom,ili ćemo pustiti da Hloverka i njezini pokrovitelji, bilo politički,bilo financijski, Televiziju do kraja pretvore u podaničku,korumpiranu, cenzurom zahvaćen medij koji štiti mafijaše i kriminalce,prodaje televizijske reportaže za velik novac, trguje eterom i puninečiji džep', rekao je Denis Latin za Slobodnu Dalmaciju. Urednica Informativnog programa HTV-a HloverkaNovak-Srzić oduzela mu je od plaće 8000 kuna jer je u emisiju “Srpska ihrvatska mafija - gdje su spone?” pozvao novinara Jutarnjeg lista GordanaMalića, iako je ona strogo naredila da se Maliću zabrani gostovanje.

Kao razlog je navela, tvrdi Latin, kvalifikaciju da je Malić britanskišpijun i kao takav nije poželjan na HTV-u. Hloverka je i u drugimemisijama pokušala iz etera eliminirati novinara Jutarnjeg, što je Slobodnoj potvrdio i Petar Štefanić, urednik emisije “Dossier.hr”.

'Istina, kao nadređena urednica rekla mi je da ga ne zovem', kaže Štefanić, dok su i drugi HTV-ovci potvrdili da je Malić prozvannepoželjnim špijunom.

'Ne mogu više ovako raditi, neće ona vrijeđati goste, cenzurirati,zabranjivati i određivati tko je dovoljno dobar za moju emisiju.Gradonačelnik Slavonskog Broda govori o tome kako je plaćao velikenovčane iznose da dođe u emisije “Brisani prostor” i “Otvoreno”, HTV-omvlada korupcija, a ona mene kažnjava. Njoj je u interesu da štiti tumafiju koja ubija i krade po zemlji, jer kako objasniti njezinoupiranje da se iz etera izbaci Malića koji je, što se tiče znanja oorganiziranom kriminalu, jedan od najeduciranijih novinara u zemlji',kaže Latin, koji nije zadovoljan ni glavnim ravnateljem HRT-a.

Vanja Sutlić odobrava kažnjavanja novinarakoji žele samo normalno raditi, a ne želi se baviti korumpiranimnovinarima i urednicima koji prodaju emisije jer ga je strah. Strah gaje i da se njegovi novinari bave temama od javnog interesa. Ako seboji, Sutlić treba otići s mjesta ravnatelja, jer za kukavice nemamjesta na čelnoj poziciji najmoćnijeg medija u zemlji', kaže Latin,kojega smo nakon ovih riječi upitali želi li reći da je Sutlić, kojegaje on nekada podržavao, sada kukavica.

'Da, kukavica je! Kukavica je jer dopušta da meni i ostalim kolegamaoduzimaju od plaće, dopušta mobing nad novinarima koji žele raditi, ažmiri na prodaju emisija, trgovanje eterom, utjecaj politike i dopuštada Hloverka, po naputku politike, drma Televizijom, novčano kažnjavakako joj puhne i naše kolege bezobrazno vrijeđa. Sutlić je sve to mogaospriječiti, a nije', kaže Latin. Je li gastrah da ne dobije otkaz nakon ovog “iskaza”, jer već ima jednu opomenupred otkaz, a sljedeća bi značila i raskid ugovora o radu?

'Ne mogu šutjeti, jer ovo je rat - oni ili mi. Mafija ili zakon ired, prodaja emisija ili zakonito poslovanje, trgovina TV reportažamaili profesionalno novinarstvo. Kako ne reagirati kada Hloverka želimaknuti Malića jer je dobila signal “odozgo”. Klasična poslušnica, kojasada nekoga lažno optužuje da je špijun, a sama je tijekom devedesetihproganjala ljude, koristila se obavještajnim materijalima kako binaudila nekim osobama, pozivala na uhićenje Ankice Lepej, stavljalakojekakve huškačke proglase u program', kaže Latin, dodajući da su orasulu na HRT-u već obaviještene međunarodne novinarske udruge, prijaveidu i u Sabor, pa Hrvatska, kaže on, ne može očekivati pozitivnu ocjenuo stanju medijskih sloboda. Drži i da će stanje na javnoj televizijidodatno otežati i hrvatski pristup EU-u.