Hrvatska LATIN O HRT-u

'Hloverka štiti mafiju, a Sutlić je kukavica'

  • Autor: tportal.hr
  • 9.12.2008 9:40:23
  • 9.12.2008 9:36:45

Dvoličnost urednice pokazala se na primjeru novinara Gordana Malića, kojem je zabranila gostovanje na HTV-u pod optužbom da je ‘britanski špijun’, a prije ga je dovodila u vlastite emisije, tvrdi Latin

ZAGREB - 'Ja ili ona, druge opcije više nema. Ili ćemo se baviti novinarstvom, ili ćemo pustiti da Hloverka i njezini pokrovitelji, bilo politički, bilo financijski, Televiziju do kraja pretvore u podaničku, korumpiranu, cenzurom zahvaćen medij koji štiti mafijaše i kriminalce, prodaje televizijske reportaže za velik novac, trguje eterom i puni nečiji džep', rekao je Denis Latin za Slobodnu Dalmaciju. Urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić oduzela mu je od plaće 8000 kuna jer je u emisiju “Srpska i hrvatska mafija - gdje su spone?” pozvao novinara Jutarnjeg lista Gordana Malića, iako je ona strogo naredila da se Maliću zabrani gostovanje.

Kao razlog je navela, tvrdi Latin, kvalifikaciju da je Malić britanski špijun i kao takav nije poželjan na HTV-u. Hloverka je i u drugim emisijama pokušala iz etera eliminirati novinara Jutarnjeg, što je Slobodnoj potvrdio i Petar Štefanić, urednik emisije “Dossier.hr”.

'Istina, kao nadređena urednica rekla mi je da ga ne zovem', kaže Štefanić, dok su i drugi HTV-ovci potvrdili da je Malić prozvan nepoželjnim špijunom.

'Ne mogu više ovako raditi, neće ona vrijeđati goste, cenzurirati, zabranjivati i određivati tko je dovoljno dobar za moju emisiju. Gradonačelnik Slavonskog Broda govori o tome kako je plaćao velike novčane iznose da dođe u emisije “Brisani prostor” i “Otvoreno”, HTV-om vlada korupcija, a ona mene kažnjava. Njoj je u interesu da štiti tu mafiju koja ubija i krade po zemlji, jer kako objasniti njezino upiranje da se iz etera izbaci Malića koji je, što se tiče znanja o organiziranom kriminalu, jedan od najeduciranijih novinara u zemlji', kaže Latin, koji nije zadovoljan ni glavnim ravnateljem HRT-a.

'Vanja Sutlić odobrava kažnjavanja novinara koji žele samo normalno raditi, a ne želi se baviti korumpiranim novinarima i urednicima koji prodaju emisije jer ga je strah. Strah ga je i da se njegovi novinari bave temama od javnog interesa. Ako se boji, Sutlić treba otići s mjesta ravnatelja, jer za kukavice nema mjesta na čelnoj poziciji najmoćnijeg medija u zemlji', kaže Latin, kojega smo nakon ovih riječi upitali želi li reći da je Sutlić, kojega je on nekada podržavao, sada kukavica.

'Da, kukavica je! Kukavica je jer dopušta da meni i ostalim kolegama oduzimaju od plaće, dopušta mobing nad novinarima koji žele raditi, a žmiri na prodaju emisija, trgovanje eterom, utjecaj politike i dopušta da Hloverka, po naputku politike, drma Televizijom, novčano kažnjava kako joj puhne i naše kolege bezobrazno vrijeđa. Sutlić je sve to mogao spriječiti, a nije', kaže Latin. Je li ga strah da ne dobije otkaz nakon ovog “iskaza”, jer već ima jednu opomenu pred otkaz, a sljedeća bi značila i raskid ugovora o radu?

'Ne mogu šutjeti, jer ovo je rat - oni ili mi. Mafija ili zakon i red, prodaja emisija ili zakonito poslovanje, trgovina TV reportažama ili profesionalno novinarstvo. Kako ne reagirati kada Hloverka želi maknuti Malića jer je dobila signal “odozgo”. Klasična poslušnica, koja sada nekoga lažno optužuje da je špijun, a sama je tijekom devedesetih proganjala ljude, koristila se obavještajnim materijalima kako bi naudila nekim osobama, pozivala na uhićenje Ankice Lepej, stavljala kojekakve huškačke proglase u program', kaže Latin, dodajući da su o rasulu na HRT-u već obaviještene međunarodne novinarske udruge, prijave idu i u Sabor, pa Hrvatska, kaže on, ne može očekivati pozitivnu ocjenu o stanju medijskih sloboda. Drži i da će stanje na javnoj televiziji dodatno otežati i hrvatski pristup EU-u.

 


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još