TKO ŽELI BITI HRVAT?

Do državljanstva preko AVNOJ-a i Vegete

02.11.2012 u 09:34

Bionic
Reading

Koji se dekorativni predmet, oblika vrpce, nosi oko vrata i smatra izvornim hrvatskim proizvodom? Koji je prvi papa koji je posjetio Republiku Hrvatsku? Koje najviše tijelo antifašističkog pokreta je 1943. godine donijelo odluku o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj? Ovo su samo neka od stotinu pitanja s pomoću kojih će se provjeravati poznavanje hrvatske kulture i društvenog uređenja u postupcima stjecanja hrvatskog državljanstva.

Stotinu pitanja dio je pravilnika koji je ovoga tjedna donijelo Ministarstvo unutarnjih poslova, uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva kulture, piše Novi list

Da dobro poznaju hrvatski jezik, kulturu i društveno uređenje popunjavanjem upitnika dokazivat će neke kategorije osoba koje žele hrvatsko državljanstvo, primjerice, stranci koji su do dana ponošenja zahtjeva za stjecanje državljanstva najmanje deset godina imali izbjeglički status ili, pak, iseljenici i njihovi potomci.

Pravilnik propisuje da se 'upitnik o poznavanju hrvatske kulture i društvenog uređenja sastoji od 15 pitanja iz područja društvenog uređenja, povijesti, kulture, običaja, umjetnosti, književnosti, sporta, gospodarstva, turizma i zemljopisnog položaja Republike Hrvatske'.

Upitnik popunjava podnositelj zahtjeva »samostalno, bez konzultacija s drugim osobama' pred službenikom policijske postaje ili diplomatskog predstavništva koje zaprima zahtjev.

'Smatra se da je stranac dokazao svoje poznavanje hrvatske kulture i društvenog uređenja Republike Hrvatske ukoliko je točno odgovorio na najmanje 10 pitanja iz upitnika', navodi se u pravilniku.

Među predloženim pitanjima ima doista svakojakih. Primjerice, podnositelj zahtjeva trebao bi znati je li Hrvatska 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti osvojila zlatnu medalju u nogometu, vaterpolu, rukometu ili odbojci; kojim su se sportom bavili Dražen Petrović, Toni Kukoč i Dino Rađa; ili, na primjer, je li svjetski poznati izvozni proizvod hrvatske prehrambene industrije mažuran, vegeta, papar ili origano.