PLENUM ODLUČIO

Studenti Filozofskog fakulteta ipak nastavljaju blokadu

23.05.2009 u 06:41

Bionic
Reading

Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sinoć je nakon duge i burne rasprave većinom glasova odlučio i u subotu nastaviti blokadu

Tijekom rasprave studenti su upozorili na moguće sankcije onima koji nisu pohađali nastavu na alternativnim lokacijama.

Plenum od fakultetskog Vijeća, koje se treba sastati u utorak, traži da u skladu s svojim ovlastima odluči da nedolazak studenata na nastavu ne bude sankcioniran.

Dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković donio je odluku po kojoj neće pokretati nikakve postupke za primjenu sankcija koje spadaju u etičku i stegovnu odgovornost studenata ako se odmah prekine blokada Fakulteta, najkasnije zaključno s plenumom 22. svibnja.

Plenum je prihvatio osvrt Nezavisne studentske inicijative FFZG-a na odluku dekana Jurkovića u kojoj uz ostalo ističu kako, 'ukoliko dekan želi utjecati na ponovnu uspostavu nastavnog procesa, jedino mjesto s kojega to može učiniti jest plenum Filozofskog fakulteta gdje, kao ravnopravan sudionik, ima pravo dići ruku i glasovati za suspenziju blokade'.

Tijekom rasprave pojedini studenti iznosili su razloge i za prestanak blokade. Kao neke od njih navodili su umor studenata koji nastavu blokiraju već 34 dana te da će, ako nastava ne počne u ponedjeljak, vjerojatno doći do poništenja semestra. Ustvrdili su i da deblokada Fakulteta ne bi značila i njihov poraz.

Plenum nije odlučio o prijedlogu radne skupine da u ponedjeljak, 25. svibnja, počne nastavni proces, a na današnjem plenumu ponovno će raspravljati o nastavku blokade.