ZBOG NOGOMETA

Riječki proračun veći za 21 milijun kuna

30.10.2012 u 20:18

Bionic
Reading

Prvim izmjenama i dopunama proračun Grada Rijeke za 2012. se povećava za 21 milijun kuna, odnosno za 2,5 posto, na ukupno 856 milijuna kuna, odlučeno je danas na kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela

Na kolegiju je pojašnjeno da je povećanje proračuna prije svega posljedica planiranja nekoliko poslovnih transakcija, koje nisu bile planirane početnim proračunom, a potrebno ih je iskazati na prihodnoj i na rashodnoj strani.

Riječ je o zamjeni zemljišta prema Ugovoru o zamjeni nekretnina između države, Grada Rijeke i Kliničkog bolničkog centra Rijeka, čime Grad stječe vlasništvo na nekretninama, na kojima se planira izgradnja više stambenih građevina po modelu poticane stanogradnje i javnih površina na Škurinjskom plaCu te nekretnine u Dragi na kojima se planira izgradnja komunalno – servisne zone.

Osim toga, na osnovi odluke Gradskog vijeća iz rujna ove godine o sudjelovanju Grada Rijeke u postupku obveznoga preoblikovanja Hrvatskog nogometnog kluba 'Rijeka' u sportsko dioničko društvo, rebalansom se planiraju izdaci za dionice temeljnoga kapitala budućega sportskog dioničkog društva i prihodi od ustupljenoga prava korištenja Sportsko-rekreacijskog centra 'Kantrida'.

Gradonačelnik Obersnel je kazao da je povećanje najvećim dijelom rezultat toga što se moraju uknjižiti zamjene nekretnina i provesti transakcije vezane uz preoblikovanje HNK Rijeka. Dodao je da ipak ima pomaka vidljivog u povećanju prihoda od poreza na dohodak, prvi put nakon tri godine, te da je to znak dobroga trenda i da pokazuje kako su izmjene porezne politike pozitivno djelovale na ostvarenje tih prihoda.