BORBA ZA PROSTOR U ZAGREBU

'Okupirali su Pučko otvoreno učilište kao četnici'

30.10.2012 u 11:09

Bionic
Reading

Milijunski dugovi, rad bez ugovora, nasilan ulazak u prostore, devastacija kulturnog dobra. Tim riječima čelni ljudi Pučkog otvorenog učilišta (POU) ovih dana opisuju desetogodišnji rad Stipe Majića, vlasnika ovog ljeta ugasle tvrtke Onero koja je vodila klub Boogaloo

O nepravilnostima i dugovanjima prva je progovorila prije nešto više od godinu dana tadašnja vršiteljica dužnosti ravnateljice Ružica Kovačević.

Otada pa do danas promijenila se Uprava POU-a, Majić je ljetos ugasio Onero, Boogaloo kao takav više ne radi, POU je prije nekoliko tjedana uz pomoć javnog bilježnika i bravara ušao u svoj posjed i dok su mislili da su, kad se već nisu naplatili, došli u svoj posjed dogodio se, kažu, neočekivan obrat.

'Dobili smo dojavu prije desetak dana da je netko provalio u prostor. Pozvali smo policiju koja je utvrdila da prostor koristi Udruga hrvatskih branitelja Trpinjske ceste čiji je predsjednik Stipo Majić.

Stipo Majić ( u sredini) u društvu s predsjednikom Ivom Josipovićem i ministrom branitelja Fredom Matićem

Međutim, to nije sve. Pretprošli petak on je prostor, koji sada koristi kao skladište, iznajmio i tamo se snimala reklama za jedno pivo', s očajem u glasu priča Adnan Hafizadić, tajnik POU-a.

Napominje kako je tek kada je policija došla shvatio da je Udruga na toj adresi registrirana četiri godine, iako u POU pojma nisu imali o tome.

'Mi to uopće nismo znali. Pa to je kao da se netko prijavi na vašu adresu, a da vi o tome ne znate ništa. Sada smo pokrenuli novi sudski postupak.

Mi smo senzibilizirani na branitelje, posebno na Vukovarce, ali ovo što oni rade je isto što su srbočetnički okupatori radili Hrvatskoj. Oni uzurpiraju ono što nije njihovo i to sam rekao Majiću', ističe Hafizadić

Tajnik POU-a tvrdi da je u periodu od 2001. do 2011. tvrtka Onero na ime zakupa prostora i režija ostala dužna 7,5 milijuna kuna, i to bez kamata.

'Onero je 2001. godine sklopio ugovor s POU-om za najam dvaju prostora za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Tri godine poslije nasilno su ušli u veliku dvoranu za koncerte, a od 2005. godine prostor koriste bez ikakvog ugovora.

Spor na sudu se vodi šest godina, a ovo ljeto Onero je ugašen. Tražili smo od direktorice Suzane Grakalić i Majića da nam vrate ključeve, ali su i to odbili. Prostor je potpuno devastiran, u njemu su bez dozvola rađene preinake iako je riječ o zaštićenom kulturnom dobru.

POU ne dobiva ni kune od države i Grada. Mi poslujemo na tržištu, a imamo vrijedne prostore kojima ne možemo raspolagati', kazao je Hafizadić, ne skrivajući razočaranost institucijama prave države.

U želji da pokušamo doznati i drugu stranu priče kontaktirali smo Stipu Majića koji nam je, kada smo se predstavili i objasnili o čemu želimo razgovarati, najprije poklopio slušalicu, da bi iz drugog pokušaja pristao odgovoriti na pitanja pismenim putem.

Unatoč obećanju da će to napraviti odmah po njihovu primitku, Majić to ni 24 sata kasnije nije učinio, a na telefonske pozive više nije odgovarao.