ZELENI NA SUDU

Tužba protiv Ministarstva zbog TE Plomin C

29.10.2012 u 15:54

Bionic
Reading

Zelena akcija i Zelena Istra, uz podršku nekoliko građana Labinštine, danas su na Upravnom sudu u Rijeci podigli tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja ekološke dozvole za termoelektranu Plomin C. U tužbi su zatražili odgodu gradnje plominske termoelektrane sve do pravomoćne presude ovog sudskog procesa

'Očito je da je TE suprotna prostornom planu Istarske županije, da ćemo u slučaju njene izgradnje trebati plaćati troškove emisija ugljičnog dioksida, da će imati negativan utjecaj na zdravlje stanovnika Labinštine i okolice, da nas dovodi u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu te da će doprinijeti sve intenzivnijim i očiglednijim posljedicama klimatskih promjena', istaknuli su Bernard Ivičić, predsjednik Zelene akcije i Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre.

Kako napominju, osim navedenih razloga, u tužbi protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode iznijeli su i niz drugih argumenata zbog kojih ekološka dozvola za TE Plomin C treba biti odbačena.

'Cijeli postupak procjene utjecaja na okoliš patio je od niza nedostataka te je vrlo površno obradio najvažnije aspekte - utjecaj na zdravlje i živote ljudi. Cijelo vrijeme su sistematski ignorirana upozorenja o ekonomskoj i financijskoj šteti ovog projekta pa tako ona nisu ozbiljno analizirana ni u ovom postupku. Posljedice takvog neodgovornog pristupa snosilo bi lokalno stanovništvo kroz opterećenja okoliša, ali i svi građani Hrvatske zbog moguće znatne ekonomske štete.

Osim toga, postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš razmatrao je samo varijante tehnologije izgaranja ugljena, a da uopće nije razmatrao varijantna rješenja za druge energente i tehnologije, što nije u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša i uredbom o Procjeni utjecaja na okoliš', iznijeli su dio argumenata čelnici ovih dviju zelenih udruga.

Ivičić i Radojčić nadaju se da će Upravni sud presudom zaustaviti ovaj ekološki i ekonomski rizičan projekt.

O projektu izgradnje TE Plomin C večeras će raspravljati i vijećnici Skupštine Istarske županije. Naime, prostornim planovima Istarske županije predviđena je termoelektrana na plin, a Vlada i HEP nameću spreman projekt izgradnje termoelektrane na ugljen, za što bi se već u proljeće trebali izabrati strateški partneri.