POČELA SJEDNICA ODBORA

Tuđman nije uvjeren da će danas riješiti aferu 'prisluškivanje'

29.10.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Točno u 13 sati započela je sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na kojoj bi se trebalo raspravljati o medijskim napisima o zloporabi sustava tajnog prikupljanja podataka, odnosno o tzv. aferi 'prisluškivanje'. Na sjednici su se pojavili svi članovi Odbora, a njegov predsjednik Miroslav Tuđman smatra da Odbor ipak danas neće doći do nekog zaključka

Prilikom ulaska u dvoranu u kojoj se održava sjednica većina članova Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije bila raspoložena za davanje izjava, no novinarima se kratko obratio predsjednik Odbora Miroslav Tuđman.

'Ne mogu procijeniti koliko će sjednica trajati, ali ne vjerujem da ćemo to danas završiti', kratko je kazao Tuđman.

Osim predsjednika Odbora Tuđmana na sjednicu su iz HDZ-a došli Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i Tomislav Čuljak, iz SDP-a Igor Dragovan, Gordana Sobol, Igor Rađenović, Nenad Stazić, Marin Jurjević i Franko Vidović, HNS-ov Milorad Batinić, IDS-ov Damir Kajin i HDSSB-ov Dinko Burić.


Podsjetimo, početkom prošlog tjedna mediji su objavili da su na zahtjev za izliste telefonskih poziva nezakonito dopisivani brojevi nekih čelnika SOA-e i Agrokora, nakon čega je uslijedila i izvanredna press konferencija predsjednika Ive josipovića i premijera Zorana Milanovića na kojoj su javnost obavijestili o smjeni šefa Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića.

Nakon gotovo cjelotjednog političkog, ali i medijskog prepucavanja, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman sazvao je sjednicu tog tijela, ali i zatražio očitovanje nadležnih tijela kako bi se doznalo da li je došlo do zloporabe mjera tajnog prikupljanja podataka.

Odboru su dostavljena očitovanja Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Operativno-tehničkog centra, te Ministarstva unutarnjih poslova, o kojima bi saborski odbor trebao raspravljati. S obzirom da su ti izvještaji označeni oznakom 'vrlo tajno', sjednica Odbora zatvorena je za javnost.

Iako će se o aferi 'prisluškivanje' raspravljati na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, HDZ je najavio i da će zatražiti osnivanje istražnog povjerenstva, no takav zahtjev još uvijek nisu uputili u saborsku proceduru.