BROĐANI SE GUŠE, ZMAJLOVIĆ SMIRUJE

Duspara: Ministre, dođite živjeti u Slavonski Brod

27.10.2012 u 22:42

Bionic
Reading

Na mjernoj postaji u Slavonskome Brodu ponovno su zabilježena znatna prekoračenja dopuštenih vrijednosti štetnih plinova u zraku, javlja HRT te upozorava kako rafinerija u susjednom Bosanskom Brodu nastavlja ozbiljno ugrožavati zdravlje građana. Podaci o onečišćenju su alarmantni, pa je jutros u Slavonskom Brodu izmjerena koncentracija sumporovodika od blizu 40 mikrograma po prostornome metru, što je šest puta više od granične vrijednosti

Na činjenicu da se građani Slavonskog Broda doslovno guše od smrada i opasnih materija iz zraka te da, uz višestruko veću koncentraciju sumporovodika, i koncentracija benzena u jednom satu premašuje godišnju graničnu koncentraciju, gradonačelnik Mirko Duspara upozorio je i hrvatski državni vrh. Zatražio je od Ministarstva zaštite okoliša, predsjednika i premijera da se država umiješa u rješavanje problema s ruskim vlasnicima bosanskobrodske Rafinerije koji još nisu ispunili minimum ekoloških normi.

'Tražimo da se to pitanje počne brže rješavati. Nije istina da Hrvatska nema načina da zaustavi to onečišćenje. Od obećanja nemamo nikakve koristi. Ako se u rafineriji ne želi ulagati u obnovu, onda treba izvesti pritisak na dotok nafte u njezine pogone', napisao je vlastima u Zagrebu gradonačelnik Duspara.

Na često onečišćenje zraka upozorava i Građanska inicijativa za čist zrak. 'Stanje je doista alarmantno jer smo neprekidno više sati bili izloženi onečišćenju, a u jednome trenutku izmjerena je i najveća ovogodišnja koncentracija sumporovodika od gotovo 40 mikrograma po prostornom metru, što je gotovo je šest puta više od granične vrijednosti, upozorio je Tot Đerđ iz Građanske inicijative.

Iako tvrde da se ne može više puno učiniti u sprečavanju zagađenja, iz Brodske ekološke udruge Zemlja, pak, predlažu instaliranje sirena koje bi označavale svaku nedozvoljenu količinu toksina u zraku.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović za HTV je izjavio da se u rujnu u Banjaluci već razgovaralo o tom problemu. Tada je dogovorena izrada katastra onečišćivača s hrvatske i strane Republike Srpske te postavljanje još jedne mjerne postaje u Slavonskom Brodu. Ministar tvrdi da to onečišćenje nije opasno za zdravlje, ali je svjestan da utječe na kvalitetu života.

Gostujući u Dnevniku 3 HTV-a gradonačelnik Duspara poručio je ministru kako je njegova izjava 'dokazala nepoznavanje stanja', te ga pozvao da dođe živjeti u Slavonski Brod.