ZASTUPNICI PROTIV ZAKONA

Objavimo tko nam iznajmljuje stanove!

27.10.2012 u 11:11

Bionic
Reading

Sabor godišnje za najam stanova saborskih zastupnika koji nisu iz Zagreba i njegova radijusa od 50 kilometara izdvoji nešto više od 2,5 milijuna kuna. Ima li među iznajmljivačima onih koji rentaju na crno ili državi na ime poreza duguju novac, u Saboru ne znaju jer nisu nadležni to provjeravati

Priča o najmu stana za ministra policije Ranka Ostojića od tvrtke Com.Com u vlasništvu Ninoslava Pavića, suvlasnika EPH, koja je državi dužna milijunski iznos na ime poreznog duga, otvorila je pitanje koje su to tvrtke/pojedinci od kojih Sabor i AUDIO uzimaju kvadrate u najam.

Ima li među njima poreznih dužnika ili možda čak onih koji stanove iznajmljuju na crno, u Saboru ne znaju jer oni nisu ovlašteni za provjeru takvih podataka.

860 provaljenih stanova

Posljednjih tjedana na zagrebačkojpolitičkoj sceni vodi se bitka oko stavljanja u prodaju gradskihstanova, između ostalih i 1200 bespravno useljenih. I dok se političari prepiru, s govornice Skupštine Grada u četvrtakse moglo  čuti da je u nekoliko gradskih i državnih stanova upalo ibespravno se uselilo desetak ljudi. Iako smo u AUDIO-u pitali u kolikose stanova ušlo nogom kroz vrata u Zagrebu, precizan odgovor nismo dobili,već nam je rečeno je na teritoriju RH ta brojka 860.

Pitanje najma stanova otvara i pitanje klasičnog sukoba interesa jer stanove zastupnici pronalaze sami, pa nije isključena opcija da netko osigura svom rođaku sigurnog podstanara na četiri godine.

Tko su dakle ljudi/tvrtke koji iznajmljuju stanove za 87 saborskih zastupnika koji nemaju prebivalište u Zagrebu i 50 kilometara u radijusu oko njega? U Saboru taj podatak ne žele dati, pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka koji im priječi da otkriju njihova imena/nazive.

Ono što nije tajna jest da Sabor tim zastupnicima priznaje trošak do 2500 kuna za najam stana, plus maksimalno 500 kuna za režije. Ako je stan skuplji i ima veće režije, razliku troška iz svog džepa pokriva zastupnik.

Uz 87 zastupnika koji su stanove pronašli na slobodnom tržištu, petoro zastupnika nalazi se u državnim stanovima kojima raspolaže Agencija za upravljanje državnim nekretninama AUDIO

I dok s jedne strane u Saboru tvrde da ih zakon priječi u davanju podataka o iznajmljivačima stanova, zastupnici, od kojih je dio taj zakon i izglasao, nemaju ništa protiv da njihova imena budu dostupna javnosti.

'Apsolutno sam za to da to bude javan podatak jer bi se na taj način izbjegle različite manipulacije', smatra Tomislav Ivić, zastupnik HDZ-a, i dodaje da ne bi bila loša ideja da Sabor negdje izgradi zgradu u kojoj bi živjeli zastupnici jer bi to dugoročno bilo isplativo.

AUDIO stanovi

AUDIO na području RH upravlja sa 4337 stanova uvlasništvu ili suvlasništvu države. U tu brojku uključeno je 110 stanovaza potrebe državnih i drugih dužnosnika te saborskih zastupnika.Državnim dužnosnicima na raspolaganju su primarno stanovi u dvijeslužbene zgrade u Gradu Zagrebu, s ukupno 72 uređena i namještena stana.

Predrag Grbin (SDP), koji nam je rekao i ime svog iznajmljivača, smatra da ne bi imao ništa protiv toga, ali da bi za suglasnost ipak pitao osobu koja mu je stan iznajmila.

Damir Kajin (IDS) također drži da bi ideja o gradnji zgrade za zastupnike imala smisla jer bi to dugoročno bilo isplativo za državu.

'Možda bi u startu bilo skuplje, ali kroz neko vrijeme to bi bio jeftiniji model. Što se tiče objave popisa, nisam protiv toga', ističe Kajin.

Goran Beus Richenberg (HNS) misli da bi Sabor morao imati kontinuirano otvoren javni natječaj na kojem bi se mogle pronaći povoljnije varijante za stanove.

'Kroz javni natječaj stvari bi se poboljšale jer bi se vjerojatno dobile jeftinije i kvalitetnije ponude. Varijanta da zastupnici budu u jednoj ili nekoliko zgrada jednoj do druge nije najpametnija jer se uvijek mora misliti i na sigurnosni aspekt, a nije loše da su među narodom u različitim dijelovima grada', napominje Beus i dodaje da je sadašnji model maksimalne najamnine puno bolji nego kad su zastupnici 'živjeli' u hotelu Dubrovnik.

HDDSB-ovac Zoran Vinković kaže da je svoj 'stan' od 15 kvadrata na Knežiji naslijedio od bivšeg zastupnika Nikole Maka i da je to princip po kojem većina zastupnika dolazi do stana te da on sam plaća za režije jer se u aferi 'putni troškovi', oko koje vodi sudski spor, opekao i da od Sabora više ništa ne uzima.