DECENTRALIZIRANA SREDSTVA

Bandić: Spokojno spavate dok Zagrebu režu arteriju

25.10.2012 u 22:56

Bionic
Reading

Zagrebačka Gradska skupština večeras nije prihvatila prijedlog gradonačelnika i Gradske uprave da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti uredbe po kojoj bi grad trebao vratiti državi 337 milijuna kuna s obrazloženjem da Skupština može pomoći da se ospori zakon, a ne podzakonski akt

'Tom uredbom se Gradu Zagrebu otima novac', rekao je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić i dodao kako želi da zajedničkim snagama Gradska uprava i Gradska skupština pomognu riješiti taj problem. 'Zašto se bojite suda?', upitao je.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić odgovorio mu je da Skupština može pomoći da se ospori zakon, a ne podzakonski akt, u ovom slučaju, uredba. Rekao je i da je gradonačelnik to mogao riješiti već prije pet godina kad je problem i uočen.

'Administracija nešto može razvući unedogled', kazao je Kojić. To je i sada slučaj, rekao je osvrćući se na prijedlog zaključka kojim Gradska uprava od Gradske skupštine traži da kao predstavničko tijelo pokrene postupak za ocjenu ustavnosti uredbe o načinu izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije lokalne i područne samouprave od 2008. do 2011. godine, kojom bi grad trebao vratiti državi 337 milijuna kuna.

'Žalosno je što ste reagirali tek kad je voda došla do grla', kazao je Bernardić.

Kojić mu je pak odgovorio da Gradska skupština tako daje poruku građanima koliko se trudi sačuvati gradske novce, a gradonačelnik Milan Bandić dodao je da se vidi i kako je skupštinska većina na strani vlade, a ni jedna vlada dosad, kako je rekao, nije pogodovala Gradu Zagrebu. 'Vi spokojno spavate dok se Zagrebu želi prerezati arterija i oduzeti 337 milijuna kuna', rekao je Bandić.

Tin Pažur (SDP) upitao je pak tko je ranije odredio da se u Gradu imalo dovoljno novca da je 'moglo curiti' prema državi i da se dosad ništa nije poduzimalo. 'Koliko je onda curilo na drugim stranama, koliko je zemljišta prodano ispod cijene i koliko je nekretnina zamijenjeno na štetu grada? Zar vam je trebala financijska kriza da se racionalno počnete ponašati?', upitao je i ocijenio da se Gradsku skupštinu želi uvući u kaos kako bi se prikrio financijski nered.

Kojić ga je upitao je li mu cilj spasiti novce Grada Zagreba ili njega optužiti za nečinjenje. 'Mogu otići i za manje od 337 milijuna kuna', dodao je i ocijenio da je Pažuru očigledno cilj 'šuplja politička borba'.

Jurica Meić (SDP) ustvrdio je da gradonačelniku nije bilo stalo do novca Grada Zagreba kad je potpisao za skupe nadstrešnice i za 'zlatni' WC. 'Prekinimo s cirkusom i vratimo se na posao, a sud o svima nama dat će Zagrepčani za šest mjeseci', rekao je Meić.

Bandić je odgovorio Meiću da je za klevete i objede već honoriran i da sve u što sumnjaju prijave nadležnim institucijama. Ustvrdio je i kako je očekivao da će Gradska skupština njegov prijedlog o ocjeni ustavnosti obići na elegantan način.

Danira Bilić (HDZ) je poručila kako žele da se taj problem riješi čim prije kako bi se mogle donositi kvalitetne odluke o proračunu za 2013., a to želi i Stjepan Horvat (HSS).

Zagrebačka Gradska skupština večeras je odlučila i da se nekoliko ulica u Zagrebu imenuje po pjesnikinji Vesni Parun, glazbenim umjetnicima Karlu Metikošu i Milanu Mladenoviću te nekadašnjem gradonačelniku Zagreba Adolfu Mošinskom