SOCIJALNI NAUK CRKVE

Biskupi proglasili glasnogovornicu Caritasa 'tehnološkim viškom'

25.10.2012 u 17:31

Bionic
Reading

Roberta Brusić, nakon gotovo devet godina uzornog rada u Hrvatskom Caritasu te vrlo kolegijalnog i pristupačnog odnosa s novinarima svih redakcija, što nije pravilo u institucijama Katoličke crkve u RH, otpuštena je kao 'tehnološki višak'. Mnogi laici se pribojavaju da slijede otkazi i u drugim crkvenim institucijama

‘Dragi prijatelji, poštovani suradnici, sljedećeg tjedna trebalo se navršiti punih devet godina kako sam u Hrvatskom Caritasu. Međutim, kao tehnološki višak odlazim sutra, stoga vam dostavljam svoju novu adresu. (...) Uz iskrene želje da vam život i rad budu ispunjeni blagoslovom sve vas lijepo pozdravljam!’, glasila je poruka koju je danas poslala dosadašnja glasnogovornica Hrvatskog Caritasa, Roberta Brusić.

Na pitanje je li joj ponuđeno neko drugo radno mjesto u crkvenim institucijama Roberta Brusić je tportalu odgovorila da nije i da su joj kazali kako joj ne mogu ponuditi ništa drugo te da ju ‘ne mogu obrazovati za drugo radno mjesto’.

Brusić je magistrica društvenih znanosti, socijalna pedagoginja i menadžerica za odnose s javnošću, a bavi se i psihoterapijom, pa je teško povjerovati da za osobu njenih sposobnosti zaista nema mjesta u radnim strukturama za laike u Crkvi.


Istražujući slučaj nazvali smo glavnog urednika Hrvatskog katoličkog radija Antu Mikića, koji nam je kazao da nije baš upućen u problem, ali da, koliko mu je poznato, dosad nije bilo otpuštanja u crkvenim strukturama. Međutim, Roberta Brusić kaže da je ona čak šesta osoba iz redova zaposlenika Hrvatskog Caritasa (bilo ih je 12) koja je dobila otkaz. Štoviše, prethodno je otkaz dobila žena koja se nalazila godinu dana pred odlaskom u mirovinu a sada očajava na burzi. Na pitanje što joj je rečeno, Roberta Brusić je dodala da joj je ravnatelj, svećenik Fabijan Svalina (ranije je bio tajnik nadbiskupa Marina Srakića u Đakovu pa je očito da ima jaku poziciju u Caritasu), kazao da je to odluka pretpostavljenih i da se tu ne može ništa učiniti. Do zaključivanja ovoga teksta, i nakon više pokušaja, do izjave Fabijana Svaline, da nam pojasni zašto je potjerao polovinu djelatnika, bilo je nemoguće doći. Nije se javljao ni na telefon na poslu ni na mobitel.

Bilo je važno saznati jesu li prema njoj bili korektni u smislu poštivanja Zakona o radu, na što je Roberta Brusić izjavila da je dobila odgovarajuću otpremninu i da su ispoštivana dva mjeseca otkaznog roka. Olakotna je okolnost što dosadašnja glasnogovornica Caritasa nije udana i nema djece, već živi sa sestrom. ‘Volim Crkvu, želim zaštititi žene i druge laike od sablazni, a svoju ću muku odraditi u tišini’, kazala nam je.

Pokušali smo dobiti izjavu i trenutačnog predsjednika Hrvatskog Caritasa, varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, ali je i on bio nedostupan. Dapače, do telefona njegova tajnika, koji nije odgovorio na pozive, došli smo jako teško, a inače, na portalu biskupije nije naveden niti jedan broj telefona (niti e-mail adresa) preko kojeg bi se moglo kontaktirati biskupa ili njegov ured.

Od viših crkvenih dužnosnika smo dobili tek glasnogovornika Hrvatske biskupske konferencije, Zvonimira Ancića, koji nam je nevoljko potvrdio otkaz Roberti Brusić te da je on posljedica ‘objedinjavanja funkcija unutar HBK’. Ancić nije znao odgovoriti na pitanje kako to da je Roberta Brusić proglašena ‘tehnološkim viškom’. Potvrdio nam je da će njegov ured odsad preuzeti poslove koje je obavljala Roberta Brusić u ime Hrvatskog Caritasa. Na pitanje znači li to da će i druge crkvene ustanove biti zahvaćene otkazima (od kojih strahuju i drugi laici koji rade u crkvenim strukturama) odgovorio je da ‘to ćemo vidjeti’. Zamoljen da nam kaže zna li za druge trenutačne otkaze, pa i za one o kojima je govorila Roberta Brusić u Caritasu, kazao je da ‘ne zna’.