IZ TREĆEG POKUŠAJA

Usvojen rebalans proračuna Grada Zagreba

25.10.2012 u 17:34

Bionic
Reading

Rebalans proračuna Grada Zagreba, sa 6,72 milijarde kuna na 6,70 milijardi, usvojen je danas iz trećeg pokušaja, ali nema dvojbe da će se nakon toga vući repovi. Bandićev rebalans je usvojen uz amandman težak 22 milijuna kuna, pa će se umjesto uređenja grada za božićne i novogodišnje blagdane (4,7 milijuna kuna), plaćanje pothodnika kod famoznih fontana u blizini NSK-a (17,4 milijuna), novac iskoristiti na izgradnju vrtića (sedam milijuna), osnovne škole (sedam milijuna) i centra URIHO-a (5,2 milijuna) na Kajzerici

Prvotna želja gradonačelnika Milana Bandića bila je da se stavka Uređenje grada poveća sa 22 na 43 milijuna kuna, uz obrazloženje da je niz projekata u fazi realizacije, ali su SDP-ovci to odbili jer smatraju da gradonačelnik nije poštovao prvotni plan koji je predviđao 22 milijuna kuna.

Međutim, to što je Program uređenja grada predviđao, ne znači da je ispoštovano, pa je tako velik dio novca u razlici od 22 do 43 milijuna potrošen na 37 različitih projekata. Potrošen je, između ostalog, na pothodnike kod fontana, rekonstrukciju jazz kluba na Trgu bana Jelačića (900 tisuća kuna), tvrtki Elicom plaćeno je lanjsko uređenje za Božić (1,9 milijuna kuna), financiranje spomen doma Tigar, izgradnju različitih montažnih tribina.

Tako sada svi projekti koji su plaćeni u cijelosti ili djelomično na neki način postaju nelegalni jer su rebalansom izbrisani. Međutim, tu se otvara pitanje što s projektima koji su djelomično plaćeni i za njih postoje ugovori, jer ukoliko se ne isplate dokraja, riskiraju se tužbe od pojedinih izvođača radova.

Kada bi se trebalo početi graditi na Kajzerici, nitko ne zna, ali u SDP-u smatraju da su na ovaj način osigurali uvjete da Bandić raspiše natječaje za gradnju. Novac će se vjerojatno osigurati u proračunima nadolazećih godina.