NE NAZIRE SE KRAJ MLIJEČNOJ KRIZI

Mljekari preko novinara očajnički traže premijera

25.10.2012 u 10:38

Bionic
Reading

Nakon sinoćnjih neuspješnih maratonskih pregovora u Ministarstvu poljoprivrede, predstavnici mljekara danas su ispred Banskih dvora tražili prijem kod predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Upozoravaju da je situacija ozbiljna te kako, ako ne uspiju danas ništa ispregovarati, kreće blokada granice kako bi se zaustavile cisterni s mlijekom koje iz uvoza ulaze u Hrvatsku

'Trenutačno smo u pat poziciji - molim vas kao javne medije - da nam pomognete. Dat ću vam naš zahtjev da ga uručite premijeru Milanovića da nas danas primi… Situacija je ozbiljna i komplicirana ne samo za nas proizvođače nego i za građane kao potrošače', rekao je predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka Antun Laslo.

Kazao je  kako će model rješenja koji nudi ministar Jakovina ove godine dovesti do nestajanja 11.500 mliječnih gospodarstava. 'Nakon toga više se neće moći štiti interesi građana, jer će se izgubiti utjecaj na formiranje cijene mliječnih proizvoda', istaknuo je Laslo. Usto, dodao je, kako Vlada ima šansu smanjiti veliku maržu na mliječne proizvode.


'Najkorektniju cijenu od 2,43 lipe ponudila je Vindija, to je za 28 lipa više od dosadašnje. Tražili smo da se cijenu 2,43 lipe vezuje uz tečaj eura, jer se bojimo da bi nam inflacija mogla umanjiti vrijednost otkupne cijene, no nisu pristali', dodao je Laslo.

Dolazak na Mrkov trg je, kazao je, posljednja šansa da ih primi premijer i saborski zastupnici. Nakon toga se Stožer ponovno sastaje i odlučuje o daljnjim akcijama, a među njima je i blokada granice. Laslo smatra da se građani ne trebaju brinuti, jer neće ometati njihov prolaz, ali će zaustavljati cisterne s mlijekom iz uvoza.

Saborski zastupnik HDSSB-a i đakovački gradonačelnik Zoran Vinković dao je potporu mljekarima te mliječnu krizu prokomentirao: 'Ovo je sramotno. Ova je država kroz sustav poticaja kapitalnih ulaganja silila ljude da ulaze u taj posao. Neki su uzimali i kredite. Danas je većina farmi pred slomom i nažalost stoka će završiti u - čini mi se - sarajevskom ćevapu. Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su stali na stranu prerađivača, a ne proizvođača. Sramotno je koliko poljoprivrednih proizvoda uvozimo, a jedino što na dobro u ovoj zemlji su turizam i poljoprivreda.'