KREĆE BLOKADA GRANICA?

Propali pregovori Jakovine s mljekarima

25.10.2012 u 08:12

Bionic
Reading

Nakon više od 10 sati pregovora na sastanku Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede nije postignut nikakav konkretan dogovor pa proizvođači i dalje neće isporučivati mlijeko. Ne isključuju ni mogućnost blokade granica, o čemu će odlučiti na današnjem sastanku predstavnika svojih udruga, javlja hrt.hr

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davorin Blažić izjavio je da nije prihvaćeno ništa što su seljaci predlagali.

'Zahtjev za otkupnu cijenu mlijeka od četiri kune i pet lipa za litru spustili smo na tri kune i 50 lipa, što nije prihvaćeno, prerađivači nude dvije kune i 43 lipe, što je seljacima neprihvatljivo', rekao je Blažić za HTV

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ističe da se radi o nezadovoljstvu dijela proizvođača mlijeka, vjeruje da će novi državni potezi pomoći mljekarskom sektoru i napominje kako neki situaciju iskorištavaju za promidžbu prije lokalnih izbora.

Hrt.hr podsjeća kako je problem zbog kojeg se farme zatvaraju nastao u veljači. Tada su prerađivači smanjili otkupnu cijenu mlijeka sa 2,65 kuna na, kako je rekao Laslo, sramotno nisku cijenu, koja u većini slučajeva ne prelazi 2,09 kuna, i zbog koje proizvođači mlijeka posluju s gubicima.

Svaki se mjesec u Hrvatskoj gasi jedna mljekarska farma. Ove je godine zaklano najmanje 30.000 muznih krava.