NEMA 'BIJELOG DIMA'

Ni nakon 10 sati bez dogovora o cijeni mlijeka

24.10.2012 u 23:14

Bionic
Reading

Ni nakon 10 sati pregovaranja nezadovoljni mljekari nisu okončali pregovore u Ministarstvu poljoprivrede, a maratonska sjednica Savjeta za mlijeko protegnula se do duboko u noć. Otkupna cijena mlijeka do ponoći nije postignuta

Novinari su ostali 'iza čvrsto zatvorenih vrata' dvorane za sastanke Ministarstva poljoprivrede u kojoj su proizvođači i otkupljivači, uz posredovanje ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, pokušavali doći do rješenja. Mljekarska industrija, po navodima Novog lista, poručuje mljekarima da im više od postojećih 2,10 kuna po litri ne može dati, dok mljekari inzistiraju na otkupnoj cijeni od 4,05 kuna.

Ako se dogovor ne postigne, mljekari su spremni na blokadu uvoza mlijeka, ne i prometa, na granicama prema BiH, Mađarskoj i Srbiji iz kojih i dolazi glavnina uvoznog mlijeka. Novu mjeru prosvjeda, nakon obustave isporuke, dijeljena mlijeka i prosipanja po njivama, mljekari su spremni poduzeti već ujutro.

Ispred zatvorenih vrata Ministarstva poljoprivrede ostao je i seljački vođa Antun Laslo, koji se nalazi na čelu ad hoc osnovane udruge za zaštitu cijene mlijeka. 'Pozvan sam na inicijativu pregovarača na sjednicu Savjeta za mlijeko, no ministar me je istjerao van i poručio da nemam pravo sudjelovati u razgovorima', potvrdio je Laslo HTV-u. Priznao je i kako nikad nije sudjelovao u tako dugim razgovorima kao što se to događalo danas.

Nije mogao precizirati nove poteze nezadovoljnih mljekara, ali je poručio da u slučaju neuspjeha pregovora - 'mlijeka u Hrvatskoj neće biti'.