HITCHCOCKOVSKI PRIZORI

Velika jata ptica danima kruže nad Zadrom

24.10.2012 u 20:28

Bionic
Reading

Alfred Hitchcock posljednjih se dana često spominje u Zadru. Ne zbog svoje izjave koja se neprestance koristi u svrhe turističke promidžbe da Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu, već zbog ogromnih jata ptica koja danima prelijeću Zadar asocirajući mnoge na scene iz kultnog filma 'Ptice' ovog slavnog režisera

Impresivne prizore kakve ne pamte niti stariji stanovnici Zadra potpisuju čvorci koji u jatima s više od 1000 jedinki putuju na jug.

'Predstavljaju opasnost samo za voćke sa sitnijim plodovima, kao fafarikule, a čak i masline. Problem je što ih se ne može preplašiti, eventualno se udalje par stotina metara i ponovno se vraćaju na ono što im je interesantno', izjavio je za portal 057info Hrvoje Batur iz Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar.

Omiljena meta čvoraka, stabla fafarikule, mogu narasti i do 25 metara visine. Male tamnoljubičaste bobice promjera jedan centimetar vise u kratkim grozdovima i predstavljaju pravu gozbu za čvorke i ostale ptice.

Ako vam je naziv biljke fafarikula nepoznat, možda vam pomogne lista sinonima koji se koriste u Hrvatskoj: balačinka, čiburić, ćići borići, drenjula, fafarikul, fafarinka, fafarika, farikul, gangulić, glandulić, glangulić, grangulić, haharinka, kastanjuole, kompriva, koprivac, koprina, kopriva, kopriva stup, koprivić, koprivnjak, koprna, koprnja, koprva, kostanja, kostanjula, kostela, kostelić, kostelj, kostelja, koster, kostila, kostilja, kostjela, kostrila, košćela, košćela crna, košćil, koštel, koštela, koštil, kršanac, kupriva, ladonja, landonja, ledonja, lidonja, pelegrinka, pokriva, pokrivići, pokrova, popriva, poprivić i taferikola.

Atraktivnih preleta preko Zadra bit će sve manje jer se razdoblje selidbe čvoraka uskoro završava. Njihov povratak očekuje se u veljači.