Hrvatska EPIDEMIJA U SPLITU I OKOLICI

Pedesetak osoba zarazilo se salmonelom iz kolača

  • Autor: tportal.hr
  • 22.5.2009 9:07:45
  • 22.5.2009 8:38:23

Najmanje pedesetak ljudi oboljelo je proteklih nekoliko dana, najvjerojatnije od salmoneloze, na području Splita, Solina i Makarske

Epidemija je zahvatila sedam obitelji. Svima je zajednička konzumacija kolača iz jedne splitske pekare, piše Slobodna Dalmacija. Te su obitelji proteklu subotu i nedjelju slavile rođendane, pričesti, krizme i vjenčanja. Od ovih pedesetak oboljelih osoba, pretpostavlja se od bakterije salmonele, njih desetak se liječi na Odjelu za zarazne bolesti KBC-a Split.

'Ovi naši pacijenti imaju povišenu temperaturu, do 40 stupnjeva, proljev i povraćanje. Nalaze se na dijeti, dobivaju potrebne lijekove i infuziju. Salmoneloza traje najdulje desetak dana, nakon čega se bolesnik postupno potpuno oporavi. Smrtnost i neke teže posljedice klasičnog oblika salmoneloze su zanemarive', rekao je dr. Nikola Bradarić, šef Zaraznog odjela KBC-a 'Split'.

'Sve upućuje na slastičarske proizvode jedne pekare budući da su oboljeli na svim tim obiteljskim slavljima koristili proizvode tog proizvođača. Odmah smo, do okončanja istrage, zabranili distribuciju svih kolača i torta iz tog obrta. Do okončanja cijelog slučaja ta će pekara proizvoditi samo kruh jer u njegovoj proizvodnji nema opasnosti od bakterije salmonele', rekla je dr. Zorana Klišmanić, voditeljica Službe za epidemiologiju.

Zaraza bakterijom salmonele specifična je za topliji dio godine kada su visoke temperature i kada su osobito kremasti kolači podložniji razvijanju bakterije salmonele.

'U svim slučajevima pojavljivanja salmoneloze prisutna su nedovoljno termički obrađena jaja, tako da salmonelu znaju dobiti i ljudi koji jedu domaće majoneze. Visoke temperature pogoduju razmnožavanju bakterije salmonele. Što je točno uvjetovalo salmonelozu u ovom slučaju, znat ćemo po okončanju kompletne istrage', istaknula je dr. Klišmanić.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još