PLATFORMA 112 P®OZIVA BAUKA

'Ne oduzimajte pravo glasa osobama bez poslovne sposobnosti'

24.10.2012 u 14:16

Bionic
Reading

Organizacije civilnoga društva udružene u Platformu 112 pozvale su danas Ministarstvo uprave da izmijeni Prijedlog Zakona o registru birača i odustane od 'loše tradicije' i prijedloga da sve osobe koje su lišene poslovne sposobnosti i dalje ostanu bez biračkog prava.

U aktualnom Prijedlogu Zakona o registru birača, napominje Platforma 112, Ministarstvo uprave predlaže da sve osobe koje su dosad lišene poslovne sposobnosti i dalje ostanu bez biračkog prava, dok bi za buduće slučajeve Ministarstvo uvelo postupak pred sudom.

Oko 17.000 osoba u Hrvatskoj tako će i nadalje ostati bez temeljnog ljudskog prava – prava glasa, a radi se o punoljetnim osobama, koje su na temelju teške tjelesne invalidnosti, duševne bolesti ili intelektualnih teškoća lišene poslovne sposobnosti, odnosno svojstva da očitovanjem svoje volje stječu prava ili obveze, a kako bi u njihovo ime važne životne odluke donosile druge osobe, upozorava Platforma 112.

Takav prijedlog, smatra Platforma 112, iako potvrđuje dosadašnje stanje, protivan je Ustavu, zbog čega se pred Ustavnim sudom već nalaze dva zahtjeva za ocjenom ustavnosti takvih rješenja.

Poziva stoga Ministarstvo uprave da izmijeni prijedlog zakona i odustane od loše tradicije koja je značila jedino diskriminaciju osoba s invalidnošću.

Zakon o registru birača treba napokon osobama s invalidnošću koje su lišene poslovne sposobnosti omogućiti pravo koje već godinama imaju svi ostali građani, bez sudskih ili bilo kakvih drugih diskriminatornih postupaka, u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invalidnošću, navodi se u priopćenju.

'Prihvaćanjem predloženoga rješenja Hrvatska bi prekršila Konvenciju o pravima osoba s invalidnošću koju je ratificirala još 2007.,' ističe Platforma i dodaje kako u Konvenciji stoji da će države potpisnice jamčiti osobama s invalidnošću njihova politička prava i mogućnost njihova uživanja na ravnopravnoj osnovi s drugima te će im osigurati da djelotvorno i u potpunosti sudjeluju u političkom i javnom životu na ravnopravnoj osnovi s drugima, izravno ili preko slobodno izabranih predstavnika, uključujući i pravo i mogućnost da glasuju i budu birani.