ZAPOČEO SASTANAK U MINISTARSTVU

'Znate li uopće kakvo mlijeko pijete?'

24.10.2012 u 14:40

Bionic
Reading

Uoči sastanka Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede koje je započelo u 13 sati, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mate Brlošić rekao je za tportal kako podržava moguću blokadu državne granice koju su mljekari najavili jer, smatra, treba pokazati hrvatskim građanima kakvo mlijeko se uvozi

Laslo: Idemo do kraja

Antun Laslo, predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka u Hrvatskoj,prije sastanka Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrederekao je da pristaju samo na povećanje otkupne cijene, i to na 4,5 kunapo litri.

'Teško je reći što očekujemo, to će pokazati tijekpregovora i ozbiljnost s druge strane', rekao nam je. Zamoljen dakomentira mliječni paket koji bi im ministar Jakovina danas predstaviti,Laslo kaže kako je mliječni paket za njih nepoznanica. S tim nasmoraju upoznati', dodao je i poručio kako planiraju ići do kraja dok nepostignu svoje uvjete.

Smatra kako ni nakon pregovora mljekari neće uspjeti u podizanju otkupne cijene mlijeka od 4,05 kuna po litri. 'Ministar je predvidio 160 milijuna kuna koje će se ugraditi u pomoć mljekarskom sektoru. To će, kao i do sada, vjerojatno biti u obliku reprogramiranja kredita. Povećanje otkupne cijene, u onom obimu kojeg traže mljekari, neće se sigurno moći dogoditi', pojašnjava Brlošić. Dodaje kako država mljekarima već isplaćuje pola kune po litri te usto daje poticaje za svako grlo.

U Europskoj uniji prosječna cijena mlijeka je 2,4 kune po litri. Pojašnjava kako je cijena mlijeka kod nas formira prema prosjeku pet zemalja Europske unije koje su u našem susjedstvu poput Mađarske ili Bugarske. Smatra da je to loše jer je kod njih cijena preniska. Kada bi se gledao prosjek 27 članica Europske unije, situacija bi bila puno bolja i onda bi se čak došlo do cijene mlijeka koju hrvatski mljekari traže.

Brlošić pojašnjava kako svaka država ima drugačiji odnos prema mlijeku i drugačije kriterije. Puno toga ovisi o postotku mliječne masti i ukupnoj kvaliteti mlijeka. Smatra kako u Hrvatskoj postoje dvostruki standardi za kvalitetu mlijeka tako da je mlijeko hrvatskih farmera iznimne kvalitete, dok je mlijeko iz uvoza puno lošije te kao takvo ruši cijenu domaćeg mlijeka.

Stoga podržava najavljenu blokadu granice ako pregovori o cijeni ne uspiju, ali ne blokadu kompletnog prometa, već blokadu uvoza mlijeka jer bi se, smatra

predsjednik Poljoprivredne komore, institucije natjerali da provjere kakvoću tog mlijeka, a građani bi napokon dobili na uvid kakvo mlijeko im se servira.

Stoga se nada da će se mijenjati pravilnik o kakvoći mlijeka. 'Građanima se treba pokazati koja kvaliteta izlazi, a koja ulazi. Ako je loša u uvozu, onda država mora poduzeti neke korake', smatra Brlošić i spominje nedavni primjer uvoza zaraženog mesa i mliječnih proizvoda iz BiH.

'Ne bojimo se uvoza kvalitetne hrane iz EU-a, ali loša kvaliteta je uništila našu proizvodnju', pojašnjava i dodaje kako je teško procijeniti koliko Hrvatska uvozi mlijeka jer je riječ o različitim oblicima mliječnih proizvoda, no pretpostavlja se da Hrvatskoj nedostaje oko 200 milijuna litara ili 20 do 30 posto ukupne potrošnje mlijeka.