IGRE MAČKE I MIŠA U SABORU

Tko je prvi vidio tajne izvještaje?

24.10.2012 u 13:27

Bionic
Reading

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na čijem čelu sjedi HDZ-ov Miroslav Tuđman, čeka posljednje izvještaje prije početka parlamentarne istrage afere o tajnim službama. Potpredsjednik odbora, SDP-ov Igor Dragovan potvrdio je za tportal da su dobili izvještaj Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, a čeka se još izvještaj MUP-a. Dok neki članovi tog odbora zamjeraju Karamarku da je vidio izvještaj prije svih, on se odlučio na zavjet šutnje

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman danas nije bio raspoložen za razgovor o istrazi afere o navodnim ilegalnim špijuniranjima koja je odjeknula u medijima tijekom vikenda. Na pitanje jesu li dobili sporno izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog kojega je smijenjen predstojnik tog ureda Petar Mišević, nije želio odgovoriti, nego je naglasio da čekaju tri izvješća da bi mogli započeti s radom.

'Nije korektno da govorimo o tome tko je poslao izvješće prvi, a tko još nije. Tražili smo izvješća od MUP-a, UVNS-a i OTC-a i kad ih sve dobijemo, onda ćemo sazvati sjednicu Odbora da bismo usuglasili stavove i vidjeli u kojem smjeru će ići naš rad. Kao što znate, SDP ima većinu u Odboru, tako da puno toga ovisi o njima', rekao je za tportal Miroslav Tuđman.

Potpredsjednik tog odbora Igor Dragovan nije imao problema otkriti nam da je izvještaj Ureda VNS-a još jučer bio u Saboru, ali također kaže da Odbor čeka da ih skupi sve prije nego što započne s radom. Nedostaje još samo izvještaj ministra Ranka Ostojića.

No drugi članovi Odbora, poput Milorada Batinića i Igora Rađenovića, tvrde da uopće nisu obaviješteni o tome je li izvještaj UVNS-a stigao u Sabor, a s druge strane, Damir Kajin zna da je izvještaj došao, ali ga još nije vidio. Samo je na osnovi toga jasno da je Odbor već sada potpuno dezorijentiran.

Kajin se požalio da je Tomislav Karamarko već vidio izvještaj i poručuje mu da će mu to biti posljednje izvješće koje će vidjeti prije svih ostalih članova. Tuđmanu zamjera to što, kako je rekao, Karamarka doživljava kao predsjednika Sabora, a ne Josipa Leku. Šef HDZ-a kratko je i tek u prolazu demantirao navode da je već vidio izvještaj, uz odbijanje bilo kakvog detaljnijeg razgovora s novinarima. 

Potpredsjednik Odbora Dragovan rekao je da bi posljednji izvještaj trebao stići u Sabor najkasnije do sutra ujutro, tako da se istražne radnje očekuju već sljedeći tjedan. Odbor, kaže Dragovan, ima velike ovlasti s obzirom da svi članovi imaju pravo uvida u tajne dokumente, a mogu pozvati na ispitivanje koga god žele, pa čak i Josipa Buljevića te Petra Miševića.

'Odbor ima zakonsku osnovu provesti nadzor nad svim institucijama, od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i SOA-e pa nadalje. Zato se čudim Karamarku kada govori da Odbor nema te mogućnosti i da zato inzistira na istražnom povjerenstvu. Pa i u istražnom povjerenstvu također sjede saborski zastupnici, a i Karamarko je sam kao ministar bio pozvan u Odbor na razgovor. Čudi me da je to zaboravio', rekao je Dragovan.