JEDAN DJEČAK HOSPITALIZIRAN

Učenici na satu konzumiraju buniku, nitko ništa ne poduzima

24.10.2012 u 09:23

Bionic
Reading

Učenik je Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Kombolovoj ulici u Zagrebu već 13 dana leži u bolnici u Kukuljevićevoj nakon što mu je netko od razredih kolega na satu ponudio buniku. Njegova majka žali se kako u školi nitko ne reagira danima na činjenicu da djeca dilaju drogu

Matija se te srijede iz škole vratio kući drogiran. Majka ga je pronašla kako baulja ispred zgrade. Halucinirao je, bio je zbunjen, nije znao gdje se nalazi... Majka je pozvala Hitnu pomoć i policiju. Petnaestogodišnjaku je pomoć pružena u hitnoj pedijatrijskoj službi KBC-a Zagreb . Dijagnoza je glasila: poremećaj svijesti i intoksikacija kanabinoidima. Dječak je nakon toga prebačen u Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež u Kukuljevićevoj, gdje su mu u krvi pronašli THC u tragovima i MDMA.

Istog dana, 10. listopada ove godine, kolega iz njegova razreda pronađen je polugol kod jedne osnovne škole. Nije se znao vratiti kući. I jedan i drugi navodno su u školi konzumirali buniku, opasnu i otrovnu biljku, koja nije na popisu ilegalnih droga.
Matijina majka sljedeći je dan otišla u školu kako bi obavijestila njegovu razrednicu Idu Ljubić da joj je sin u bolnici zbog konzumiranja narkotika. Rekla je da zna što se dogodilo jer joj je dan nakon što je dječak završio u bolnici jedna učenica iz njihova razreda predala paketić s nekim sjemenkama i rekla tko joj ga je dao i tko je sve konzumirao sjemenke.


Osam dana nakon što je njezin sin zbog droge završio u bolnici, održan je roditeljski sastanak.'Tamo sam se uvjerila da se ništa nije otkrilo i da je ravnateljica Nada Stanić sve radila samostalno, bez uključivanja nadležnih institucija. Ravnateljica je na početku sastanka pročitala izvješće koje je škola uputila Centru za socijalnu skrb i policiji u kojem je stajalo da je moj sin dao drogu učenici koja je paketić predala razrednici. Majka te djevojčice također je ostala osupnuta. Naime, osim što je njezina kći drogu dobila na nastavi nakon što je moj sin završio u bolnici, djevojčica je zbog tog svog moralnog čina počela dobivati prijetnje smrću', nastavlja očajna majka za Jutarnji list

Nazvala je Ministarstvo i pitala ih znaju li što se događa u toj školi. Nisu znali. Zvala je i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport. Oni su joj pak, kako tvrdi, rekli da je neka pošta stigla, ali da je nisu stigli urudžbirati. Otišla je u školu na dogovoreni sastanak s ravnateljicom no primila ju je razrednica.

'Kad mi je priznala da je paketić koji joj je predala moja kći već šest dana kod nje, izgubila sam razum i počela vikati: ‘Zašto niste zvali policiju, zašto?’ Policiju su zvali drugi dan, ali da im je policajka iz VI. policijske postaje rekla da za par sjemenki nitko neće izlaziti na teren. Tu sam sekundu pred razrednicom nazvala broj 192 i rekla im: ‘Dobar dan, ja sam ta i ta, nalazim se u Ugostiteljsko-turističkom učilištu i ispred mene je paketić s drogom. Policija je u školu došla za 15 minuta', govori Snježana, kojoj su nakon svega predložili da kćer upiše u neku drugu školu.

'Na dojavu zaposlenika škole da neke osobe koriste opijate u četvrtak 18. listopada u blizini škole pronašli smo opojnu drogu i obavili razgovor s nekoliko učenika. Nitko nije priveden, a droga je izuzeta' rekli su iz Ureda za odnose s javnošću zagrebačke policije.

'S obzirom na to da se u školi već provodi inspekcijski nadzor, a zbog ranije prijavljenih nepravilnosti u radu škole i same ravnateljice, prosvjetna će inspekcija hitno preispitati i istinitost navoda iz najnovijeg podneska. Utvrdi li se da su navodi točni, poduzet ćemo sve potrebne mjere iz naše nadležnosti', kažu pak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.