SUČELJAVANJE ZA ŠEFA HRT-A

Runjić bi broj zaposlenih na HRT-u sveo na 1200

23.10.2012 u 17:14

Bionic
Reading

Osam kandidata koji pretendiraju za funkciju glavnog ravnatelja HRT-a sučelilo se danas u Hrvatskom novinarskom domu. Predstavljali su okosnice svojih programa, obrazlagali nadugo i naširoko svoje planove s HRT-om, objašnjavali ima li viška ili manjka zaposlenih, ali saborskih zastupnika koji će izabrati na petogodišnji mandat šefa Prisavlja u HND-u nije bilo

Saborski zastupnici, mudre glave s Markova trga, odlučili su ovoga puta, za razliku od prijašnjih izbora, zaobići HND, a predstavnik Ministarstva kulture dvoranu je napustio nakon sat vremena.

Je li zato što je odluka već donesena ili su zastupnici prijenos gledali na tportal.hr, o tome se može nagađati, ali ostaje činjenica da ih na licu mjesta nije bilo.

Kandidati za ravnatelja HRT-a

Najzanimljivije odgovore Duška Radića, Domagoja Novokmeta, Saše Runjića, Gorana Radmana, Gorana Krmpotića, Marija Kraljevića i Zorana Avara možete pogledati u video prilogu. Branko Vukšić, predsjednik saborskog Odbora za medije, za četvrtak je najavio novu
sjednicu na kojoj bi Odbor uz ostalo trebao raspravljati o kandidatu ili kandidatima koje će Saboru predložiti za glavnog ravnatelja HRT-a, četiri člana Nadzornog odbora HRT-a te o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u koji je predložio Klub zastupnika Hrvatskih laburista. Tko će od kandidata za ravnatelja preuzeti Prisavlje, odlučit će Sabor, najkasnije do 15. studenoga.

Svih osam kandidata je iznoseći svoje programe na današnjem javnom sučeljavanju u Novinarskom domu poručilo da će štititi javne sadržaje i neovisnost novinarske struke, a kadrovska pitanja rješavati reorganizacijom.

Najviše reakcija publike izazvala su rješenja kandidata Saše Runjića koji 'dugogodišnju kadrovsku devastaciju na HRT-u', koji trenutno ima oko 3500 zaposlenih, misli riješiti s 1200 stalno zaposlenih, dok bi 'ostalom kreativnom osoblju ponudio ugovore vezane za određene
projekte'.

Ostali kandidati nisu željeli izlaziti s projekcijama broja zaposlenih, ističući da je prethodno potrebno 'snimanje sadašnje situacije' i reorganizacija, iz čega će proizaći konačan broj zaposlenih.