TVRDNJE IZ MINISTARSTVA

'Isporuku mlijeka obustavilo tek 10 posto proizvođača'

22.10.2012 u 19:01

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede ponovno je apeliralo na proizvođače mlijeka da ne obustavljaju isporuku mlijeka jer će na taj način nanijeti štetu i sebi i mljekarskoj industriji te dodatno pogoršati ionako tešku situaciju u cijelom sektoru. 'Prestanak isporuke mlijeka štetan je kako za same proizvođače tako i za industriju mlijeka, no uvjereni smo da neće doći do nestanka mlijeka na policama niti do bilo kakvih poremećaja na tržištu', stoji u priopćenju iz Ministarstva

Ministarstvo poljoprivrede raspolaže informacijama po kojima je 'isporuku obustavilo manje od 10 posto proizvođača mlijeka'.

Za srijedu su najavili sjednicu Savjeta za praćenje stanja u mljekarskom sektoru na kojoj će biti prezentiran 'mliječni paket' te mjere koje bi trebale pomoći tom sektoru.

'Mliječni paket ključni je dokument koji će biti usuglašen s mljekarskim paketom EU, a njime bi se uredili svi odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i cijenu', podsjećaju iz Ministarstva te navode kako je 'cilj 'mliječnog paketa' spriječiti dugogodišnje probleme pri realizaciji međusobnih poslovnih/ugovornih odnosa proizvođača i otkupljivača mlijeka na području Republike Hrvatske'. Ukazuju i kako će se njime urediti korektni poslovni odnos proizvođača i otkupljivača, pri čemu će proizvođačima dati kvalitetno polazište za pregovore s otkupljivačima.

Ministarstvo poljoprivrede i dalje intenzivno radi na mjerama kojima bi se pomoglo sektoru govedarstva.

Mjere koje su već poduzete su isplate još dvije rate za mlijeko za 2012, za koje tvrde kako su neka vrsta avansa isplate potpora, zatim cijeli paket mjera kroz HBOR vezano uz moratorij za kredite po operativnim programima, dok je prošli tjedan u Saboru usvojen novi Zakon o potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim je definirano da postoje specifična plaćanja za osjetljive sektore, a tu spada i sektor govedarstva.

Za proizvodnju 2012, stoji u priopćenju Ministarstva, u okviru sredstava proračuna za potpore u poljoprivredi, pronađena je mogućnost da se iznađe dodatnih 167 milijuna kuna potpora za mliječne krave, krave dojilje i tovno govedarstvo

'Negativni trendovi u sektoru mljekarstva nisu nešto što se događa u zadnja dva do tri mjeseca. U 2011. je 2.228 farmi prestalo isporučivati mlijeko, a u prvih osam mjeseci ove godine to su učinile 963 farme. Proizvodnja u 2011. je iznosila 626 tisuća tona mlijeka, uz izuzetnu kvalitetu - više od 90 posto EU kvalitete', zaključuju u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede.