IZ LJETA U ZIMU

Za vikend 15-20 °C manje, kiša i snijeg

22.10.2012 u 14:51

Bionic
Reading

Lijepo i sunčano vrijeme koje više nalikuje na kasno ljeto nego na jesen zadržat će se još do petka, kada će u naše krajeve doći nova fronta, a s njom i jako zahlađenje od 15-ak i više Celzijevih stupnjeva te kiša, susnježica i snijeg, upozoravaju prognostičari

U utorak će u kontinentalnom dijelu unutrašnjosti biti pretežno sunčano, jedino tijekom jutra je moguća magla ili niska naoblaka. Vjetar će biti slab promjenjivog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom će biti od 5 do 10 °C, a najviša dnevna od 18 do 23 °C. U slučaju duljeg zadržavanja magle temperatura može biti koji stupanj niža.

Na Jadranu će tijekom cijelog dana u utorak biti pretežno sunčano, u Dalmaciji i vedro. Puhat će slaba do umjerena bura koja će popodne na otvorenom moru okrenuti na slab do umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka bit će od 11 do 16 °C, a najviša dnevna od 19 na sjeveru do 24 °C na jugu.

U srijedu će u kopnenom području biti pretežno sunčano uz mogućnost magle koja bi se mogla zadržati veći dio dopodneva. Puhat će slab vjetar promjenjivih smjerova. Jutarnja temperatura zraka uglavnom će se kretati od 5 do 9 °C, u slučaju magle koji stupanj niža, a najviša dnevna od 18 do 23 °C.

I na Jadranu će tijekom cijele srijede biti pretežno sunčano, u Dalmaciji i vedro. Na sjevernom i srednjem Jadranu puhat će slaba do umjerena bura. Tijekom dana ona će okrenuti, pa će zapuhati slab do umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka bit će od 10 do 15 °C, na otocima koji stupanj viša te najviša dnevna od 18 na sjeveru do 23 °C na jugu.

I četvrtak će u kopnenom području biti pretežno sunčan i dalje uz mogućnost magle koja bi se mogla zadržati veći dio dopodneva. Puhat će slab vjetar južnih smjerova. Jutarnja temperatura zraka bit će od 5 do 10 °C, u slučaju magle koji stupanj niža, a najviša dnevna od 19 do 23 °C.

Na Jadranu će tijekom cijelog četvrtka biti pretežno sunčano, u Dalmaciji i vedro. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji bi do kraja dana mogao još oslabiti. Jutarnja temperatura zraka bit će od 11 do 15 °C, na otocima koji stupanj viša, a najviša dnevna od 18 do 23 °C.

U petak prije podne u većem dijelu Hrvatske bit će pretežno sunčano i vedro, jedino će u Istri te na sjevernom Jadranu biti djelomično sunčano. Tijekom dana s dubljim prodorom hladnijeg zraka sa zapada naoblačit će se u većem dijelu zemlje. Kiša je moguća u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti, gorskim krajevima, a u Istri i na sjevernom Jadranu i obilnija. Tijekom dopodneva u cijeloj će zemlji puhati slab do umjeren jugozapadnjak koji će tijekom popodneva na kopnu okrenuti u sjeveroistočnjak, a na Jadranu u jugoistočnjak. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom će biti od 5 do 10 °C, a na Jadranu od 9 do 14 °C. Najviše dnevne temperature posvuda će se kretati od 14 do 19 °C, a samo će u Dalmaciji biti koji stupanj više.

U subotu će u cijeloj zemlji biti oblačno. Kiša bi trebala padati u većini krajeva, a obilnija će biti u gorskim krajevima, Istri te na sjevernom Jadranu. U unutrašnjosti će puhati umjeren vjetar sjevernih smjerova dok će na Jadranu zapuhati umjerena do jaka bura. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti će biti od 3 do 8 °C, na sjeverom Jadranu oko 8, a na južnom do 16 °C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 4 do 9 °C, a na Jadranu od 12 na sjeveru do 19 °C na jugu.

U subotu navečer i u noći na nedjelju daljnjim padom temperature najprije u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti, u Gorskom kotaru i Lici, a kasnije i u ostalim krajevima unutrašnjosti moguć je prelazak kiše u susnježicu, a u gorskim krajevima i u snijeg.

I u nedjelju će biti oblačno s oborinama. U gorskim krajevima mogao bi padati snijeg, u ostalim dijelovima unutrašnjosti susnježica, a na Jadranu kiša. Smiraj vremena i prestanak oborina najprije se očekuje u sjeverozapadnoj unutrašnjosti te u Istri i na sjevernom jadranu. U unutrašnjosti će puhati sjeverac, a na Jadranu slaba do umjerena bura. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom će biti od -3 do 1 °C, a na Jadranu od 3 na sjeverom do 13 °C na južnom. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 0 do 4 °C, a na Jadranu od 8 na sjeveru do 16 °C na jugu.