PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

'Neću sad sazivati Vijeće za nacionalnu sigurnost'

22.10.2012 u 07:30

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović potvrdio je Večernjem listu da je dobio izvještaj Ureda Vijeća nacionalne sigurnosti o stručnom nadzoru nad tajnim prikupljanjem podataka. Nije, međutim, želio otkriti je li se nadzorom Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija utvrdilo da je policija pri zahtjevu za izlistanim telefonskim kontaktima prekoračila granice zakonita ponašanja, pozivajući se na obavezu čuvanja tajnih podataka. Vijeće za nacionalnu sigurnost neće sazivati zbog ovog slučaja, jer za tim ne vidi potrebe

'Dobio sam izvješće, ali ne mogu govoriti o njegovu sadržaju jer je on tajna. Sve dok se ne deklasificira njegov sadržaj, ne mogu reći ništa dalje', izjavio je predsjednik Ivo JosipovićVečernjem listu. Ističe i kako je riječ o vrlo osjetljivoj materiji i da treba sagledati sve pojedinosti jer je riječ o pitanju ljudskih prava i profesionalnom postupanju sigurnosnog sustava.

Podsjetimo, posljednja obavještajna afera izbila je nakon što je Večernjak objavio kako je policijski USKOK na naloge za izliste telefonskih kontakata vodećih ljudi Agrokora nadopisivali telefonski brojevi čelnika Sigurnosno-obavještajne agencije, među kojima i donedavnog šefa ove tajne službe Josipa Buljevića. Predsjednik države nije želio komentirati ni jednu od ovih pojedinosti navodeći da 'prije bilo pozitivne ili negativne ocjene treba sagledati sve detalje'.

'Sigurno je da će po ovome pitanju imati što raditi unutarnji nadzor u MUP-u, sva druga tijela koja se bave nadzorom u sigurnosno-obavještajnom sustavu, ali će o tome sigurno biti govora i na Vijeću za nacionalnu sigurnost', rekao je Josipović. Na novinarsko pitanje namjerava li sazvati sjednicu VNS-a, predsjednik je odgovorio negativno, uz napomenu da za to u ovom trenutku nema potrebe.

Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, kada Ured VNS-a utvrdi nepravilnosti u nadzoru, o tome treba izvijestiti predsjednika države Josipovića i premijera Zorana Milanovića. Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je zadužen za kontrolu rada tajnih službi i policije može također tražiti izvještaj i u povodu njega poduzimati mjere iz svoje nadležnosti.