Hrvatska VRATIO SE ŽIVOT

Kako izgleda Marjan nakon uhićenja Edija Mišića

Prošlo je malo više od dva tjedna od uhićenja Edija Mišića kojeg se sumnjiči za ubojstvo Meksikanke na Marjanu. Stoga smo odlučili provjeriti situaciju na prostoru popularne park-šume i šetališta. Po lijepom sunčanom vremenu, u poslijepodnevnim satima, iako je bio radni dan, vidjeli smo veći broj Splićana, ali i turista u šetnji.

Mada su skroviti i mirniji dijelovi Marjana i sada tihi i intimni, popularna šetnica od Vidilice do sv. Jere i trim staza su izrazito posjećeni. Osim biciklista, šetača s kućnim ljubimcima i sportaša-rekreativaca, zapazili smo veći broj turista. Oni uglavnom slijede informacije iz turističkih publikacija o Splitu, u kojima se posljednjih godina navodi mogućnost šetnje stepenicama od Matejuške do Vidilice i dalje južnom stranom Marjana. To je ambijentalno slikovita i atraktivna ruta koja predstavlja izuzetnu komprativnu prednost za splitski turizam.

S obzirom na posjećenost za radnog dana, sigurni smo da je vikendom znatno veći broj šetača i rekreativaca. Mada su strah i nelagoda koju su osjetili građani Splita u danima najintenzivnije potrage za ubojicom zapravo bili logični i očekivani, dramatično izvještavanje lokalnih medije o tragičnom događaju je vjerojatno dodatno podstaklo takvu rekaciju.

To je sada već prošlost, na skorom suđenju će se vjerojatno doznati nešto više o motivu ubojstva, a u međuvremenu se život na Marjanu vratio u normalu. Osim toga, sada slijedi period kad je popularna park-šuma i najposjećenija, u kasnu jesen, zimu i rano proljeće. Tada se na Marjanu, koji podcrtava mediteranski karakter grada, razmile stotine šetača, sportaša, penjača na stijenama, biciklista, penzionera, majki s djecom i ljubitelja prirode. Splićani će sigurno opet uživati u svom najvrijednijem prirodnom resursu veličine kao Central park na Manhattanu u New Yorku. Vrijednost tog potencijala možemo ilustrirati brojkama, podsjetimo da u Splitu živi barem deset puta manje ljudi nego na Manhattanu, a Marjan je Splićanim na dohvat ruke, samo deset minuta hoda od Rive.

218406,218194,214877,201296
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još