VUKŠIĆ SUNČANI GLAVAK:

'Nećete me vi učiti novinarskom poslu!'

19.10.2012 u 18:34

Bionic
Reading

S obzirom na to da prošli petak prilikom glasovanja nije ispoštovan Zakon o Hini prema kojem se prilikom imenovanja novog upravnog vijeća te agencije o svakom članu glasuje pojedinačno, Sabor je danas morao ponovno glasati. Tako su većinom glasova, uz protivljenje HDZ-ovih zastupnika, razriješeni Vlaho Bogišić, Aleksandar Adler, Tomislav Radić i Damir Boras, a imenovani su Gordana Simonović, Josip Veber, Vlado Rajić i Roman Jurić

Iako je Sabor danas ponovljenim glasovanjem samo ispravljao tehničku pogrešku, zastupnici HDZ-a priliku su iskoristili kako bi još jednom kritizirali, po njihovom mišljenju, bezrazložno razrješenje bivših članova Upravnog vijeća. Naime, HDZ-ov Jasen Mesić podsjetio je na članak Zakona o Hini koji propisuje da Sabor može razriješiti člana Hininog Upravnog vijeća prije isteka vremena na koje je imenovan na njegov vlastiti zahtjev, podnošenjem ostavke, ako svojim radom teže povrijedi ili više puta povrijedi zakon i druge propise koji se odnose na rad i obavljanje djelatnosti Hine, ako svojim radom prouzroči veću štetu Hini te u drugim slučajevima utvrđenim zakonom i Statutom.

'Je li dekan Filozofskog fakulteta, koji je inače stručnjak za informacijske znanosti, je li ravnatelj Leksikografskog zavoda zaslužio da ga se opoziva bez obrazloženja? Ne govorimo o ljudima koji dolaze i nemamo ništa ni protiv kakvih prijedloga, no voljeli bismo da su se i ovaj put ta imena donijela političkim konsenzusom. To bi ojačalo Hinu i plan restrukturiranja', kazao je Mesić

No nešto protiv imenovanja nekih ljudi imala je HDZ-ova Sunčana Glavak koja je kazala da se u pojedinim slučajevima nisu ispoštovali uvjeti natječaja, zbog čega bi se moglo dogoditi da Sabor ponovno mora birati Upravno vijeće. 'Iz natječajne dokumentacije kod jedne kandidatkinje nije jasno radi li se o jednoj ili dvije osobe. Naime, kandidatkinja u životopisu pod jednim prezimenom piše da je rođena 1964, a u diplomi koju prilaže stoji drugo prezime, ali i drugi datum rođenja, 1959', upozorila je Glavak.

Na nedostatak konsenzusa prilikom imenovanja požalio se i HDZ-ov Željko Reiner. 'Dakle, spomenuti dekan Filozofskog fakulteta ili ravnatelj Leksikografskog zavoda, nitko ne može osporiti da oni nisu politički obojeni, da su neugledne osobe, ali jednostavno se žele smijeniti i postaviti drugi s jasnim ciljem da se smijeni i ravnateljica Hine', jasan je bio Reiner.

193143,190349,190322,187768
HDZ-ovcima je odgovorio Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista, kazavši da nitko ne spori ugled bivših članova Upravnog vijeća, no da su se u Saboru svi jednoglasno složili da Upravno vijeće nije obavilo svoj posao. 'Nisu stvoreni preduvjeti da Hina počne djelovati i funkcionirati u novom okružju, da bude konkurencija novim medijima, a mora biti konkurencija i mora se pokrenuti. Hina i dan danas radi po principu TANJUG-a, a to je nedopustivo', kazao je Vukšić.

Na njegove riječi reagirala je Glavak, poručivši da način poslovanja i rada bivšeg Upravnog vijeća nije tema rasprave. 'Treća stvar, kada spominjete TANJUG, pogledajte kako funkcionira ta agencija. TANJUG je jedna vrlo respektabilna agencija', poručila mu je Glavak i zaradila žestoku repliku.

'Gospođo Glavak, najmanje očekuje da me učite ovom poslu u kojem sam bio 33 godine', odbrusio je Vukšić i pozvao HDZ da prestanu politizirati.

Saborsko prepucavanje ipak je smirio predsjednik Sabora Josip Leko. 'Ja razumijem politiku i političku profitabilnost kada se bilo kakva pogreška pozicije želi koristiti u političke svrhe. To razumijem i opravdavam. Ja neću pozivati Svevišnjeg iznad Sabora jer to nije primjereno, ali ću pozvati ono što je Ustav utvrdio da je u Hrvatskoj na djelu vladavina prava, da je svaka odluka ovog parlamenta podložna preispitivanju ili u Saboru ili na Ustavnom sudu', poručio je Leko.