ODBOR ZA NACIONALNU SIGURNOST

U Saboru jednoglasno za prvog špijuna SOA-e

19.10.2012 u 13:44

Bionic
Reading

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas je jednoglasno podržao prijedlog da novi ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) bude Dragan Lozančić, sadašnji pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku

'Procedura je takva da predsjednik Republike i predsjednik Vlade daju suglasnost na jednog kandidata i to je danas bilo na sjednici Odbora, a Odbor je dao svoju suglasnost i potvrdio to mišljenje", izjavio je novinarima nakon sjednice odbora njegov predsjednik Miroslav Tuđman (HDZ).

Dragan Lozančić ima niz referenci za ovo mjesto te se nadam se da će on biti dobar ravnatelj, rekao je.

Na pitanje misli li da će Lozančić popraviti lošu reputaciju koju je SOA imala u javnosti Tuđman je uzvratio: "Ako razgovaram o onome što piše u medijima onda ne znam tko uopće ima dobar imidž u Hrvatskoj".

Podsjetio je i da je on na poziciji predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost tek od ove godine i dodao da stoga ne želi komentirati ono što je bilo prije.

Potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Igor Dragovan (SDP) novinarima je rekao kako Lozančić ima impresivan životopis kada je riječ o području na kojem je radio tijekom proteklih 20 godina.

"Dobar dio tog posla odnosi se na nacionalnu sigurnost i bez obzira što ne dolazi iz agencije smatramo da će novi čovjek na čelu agencije učiniti dodatni kvalitetni iskorak u radu sigurnosno obavještajnih službi", ustvrdio je Dragovan.

Sam Lozančić po završetku sjednice samo je kratko novinarima potvrdio da je bio na razgovoru Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, no nije htio ništa komentirati.

Mediji su zadnjih dana nagađali kako će dosadašnjeg šefa SOA-e Josipa Buljevića, kojem mandat istječe 10. listopada, zamijeniti sadašnji pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Dragan Lozančić.

Lozančić je američki Hrvat koji se vratio u Hrvatsku 1991. godine, a nakon dolaska dobio je službu u Ministarstvu obrane, gdje je ubrzo postao načelnik Odjela za međunarodnu suradnju, potom zamjenik načelnika za obrambenu politiku, a vodio je i MORH-ov odjel multilaterale.

Lozančić je tijekom službe u MORH-u nastavio školovanje pa je stekao i doktorat iz mehanike na Columbia Universityju u New Yorku. Nekoliko je godina bio predavač u centru za sigurnosnu politiku George C. Marshall u Garmisch-Partenkirchenu.