NOVI ZAKON OD 1. SRPNJA

Umjesto sudova, istrage će voditi DORH

21.05.2009 u 10:29

Bionic
Reading

Prema novom Zakonu o kaznenom postupku, koji stupa na snagu 1. srpnja, sav istražni postupak prebacuje se na državno odvjetništvo, dok su do sada sudovi imali obavezu istraživati djela koja će se poslije naći u raspravama

Zanimljivo je da dosadašnji Zakon potječe još iz 1850. godine i vremena Austro-Ugarske. Novi je Zakon najavio i ministar pravosuđa Šimonović, piše Večernji list.

'Zajednički je odlučeno da smo zreli primijeniti Zakon o kaznenom postupku, a razmišlja se i o kraćenju drugog roka za primjenu zakona na cijeli sustav, čime bi se skratio dualizam', ocijenio je ministar pravosuđa.

Primjena zakona s prvim danom srpnja počinje prvo za uskočku vertikalu, dok je za cijeli sustav rok primjene najavljen za 1. rujna 2011. godine. Prema Zakonu, državni odvjetnik prestaje biti administrativac i preuzima aktivnu ulogu, uz policiju i ostala tijela radi na prikupljanju dokaza da bi njima potkrijepio optužnicu, najavio je Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik.  Istaknuo je da je državni odvjetnik dužan prikupljati dokaze u korist i tuženog i okrivljenika.

Novost koju donosi zakon jest primjena nezakonito pribavljenih dokaza. Zakon jasno definira da, i kada je riječ o najtežim djelima, ne može biti uporabe dokaza koji je iznuđen silom ili prijetnjom, odnosno nikakva prisila nije prihvatljiva s aspekta ljudskih prava, komentirao je Šimonović. Vođene istrage bit će javne. Time se otklanjaju sumnje da bi zakon mogao biti zlorabljen u odnosu na novinare, zaključuje Šimonović.