KARAMARKO IZ BUKUREŠTA

'Nadam se da se premijer samo šali'

17.10.2012 u 21:43

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović optužio je, kako je rekao, političku konkurenciju da je kriva za usporavanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Gostujući u RTL-u Danas, Tomislav Karamarko komentirao je izjave premijera i rekao da se njegova stranka ne osjeća prozvanom

'Nadam se da se premijer samo šali. Mi smo ovdje na konferenciji i radimo na tome da Hrvatska uđe u Europsku uniju 1. srpnja. Ovdje smo na konferenciji Europske pučke stranke i moram priznati kako je raspoloženje među pučanima za Hrvatsku jako dobro', izjavio je predsjednik HDZ-a za RTL, javljajući se s konferencije Europske pučke stranke u Bukureštu.

Na pitanje je li ulazak u EU najviši nacionalni prioritet, oko kojeg su i hrvatska ljevica i desnica sklopili konsenzus, Karamarko je odgovorio: 'Zar vi mislite da bi mi, koji smo počeli i završili pregovore, imali nešto protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju? To bi bilo zaista suludo!'.

'Ove kritike naših njemačkih prijatelja moramo shvaćati dobronamjerno i konstruktivno. Prema tome, nikakvog problema nema. Dakle, mi smo primali mnogo takvih kritika tijekom šest godina i uvijek smo uspjeli korigirati i intervenirati tamo gdje možda nismo na visini. HDZ se bori za taj 1. srpnja, HDZ se bori za Hrvatsku. To je povijesni trenutak za hrvatski narod. Nas više zanima ulazak u EU nego bilo kakve političke igre i karijere bilo kojih političara', komentirao je kritike iz Njemačke.

'Vlada mora uozbiljiti svoj odnos prema ovom procesu. Oni su samo trebali održavati onu tenziju koju smo mi održavali ovih šest godina. Oni nisu trebali ići u politiziranje nekih struktura, mijenjati zakon o HRT-u, pokušati promijeniti zakon o policiji. Oni su se postavili tako kao da se ništa prije njih nije radilo', istaknuo je aktivnosti Vlade za ulazak RH u EU.

Na upit je li kod europskih pučana lobirao za izbacivanje dijela izvještaja o monitoringu koji je kritizirao njegove postupke kao ministra, kazao je: 'Ta rečenica u tom draftu je ušla slučajno. Možda je tu došlo do lobiranja. No, ta rečenica nije istina i ona je izmijenjena'.