PROPAST KLADIONICA

Tajkun Žderić se skriva dok radnici prosvjeduju

21.05.2009 u 13:29

Bionic
Reading

Pedesetak djelatnika kladionica Žderić održali su miran prosvjed pred sjedištem uprave tvrtke, ogorčeni jer im osječki poduzetnik Ivan Žderić nije isplatio plaće za ožujak i travanj

OSIJEK - Osječki 45-godišnji poduzetnik Ivan Žderić, vlasnik kladionica diljem Hrvatske te mjenjačnica i zlatarnica u slavonskoj metropoli, a o čijoj djelatnosti ovise životi više od 500 osoba, na rubu je financijskog kraha. Porezna uprava u srijedu mu je zapečatila podatkovnu vezu s poslovnicama u cijeloj Hrvatskoj, tako da su radnici od vlasnika došli zatražiti potvrde da ne moraju dolaziti na posao.

Žderić im, osim toga, nije isplatio plaće za ožujak i travanj, a doprinose na plaće ne dobivaju još od rujna prošle godine. Očajni radnici zbog toga su se sastali s predstavnicima Sindikata trgovine i odlučili se na pokretanje stečajnog postupka, piše Večernji list.

'Nikakve odgovore ne dobivamo od uprave i dosta nam je toga! Želimo pisane potvrde da ne moramo više dolaziti na posao budući da posla jednostavno nemamo ili neka nas rasporede na neka druga radna mjesta. Zatražili smo i pokretanje stečajnog postupka i nadamo se da ćemo onda dobiti zaostale plaće', rekao je Dario Fabijanac, jedan od Žderićevih radnika, ali i sindikalni povjerenik Kladionica. Potvrde za nedolazak na posao djelatnice u poslovnicama su i dobile, no plaće im neće biti isplaćene.

'Djelatnice ne moraju dolaziti na posao do daljnjega, a mi koji radimo u bazi ćemo dolaziti. Rekli su nam da plaće ne mogu isplatiti jer je račun tvrtke blokiran, a novca niti nema', kaže Fabijanac. Žderić je tako samo zaposlenicima u Osijeku, kojih je oko 70-tak, dužan sveukupno oko 400 tisuća kuna za jedan mjesec.

Iako je bio jedan od vodećih kladioničara u državi, osječki tajkun Ivan Žderić javnosti je ostao nepoznat. Žderić d.o.o. osnovao je 1995. godine, Zlatarnice Žderić 1999, a kladionicama se počeo baviti 2001. godine. Temeljni kapital kladionica je prema zapisima sudskog registra 3,2 milijuna kuna. Oženjen je i otac dvoje djece, a stanuje u velebnoj kući u osječkom naselju Retfala.

Protiv njega se vode i dva sudska postupka, jedan zbog pokušaja iznude, a drugi zbog premlaćivanja. Naime, Žderiću se sudi jer je lani od Valpovčanina Deana Tošića pokušao iznuditi novac, a prijetio mu je i pištoljem koji mu je čak gurao u usta. Godinu dana ranije, u zagrebačkom hotelu 'I', nakon domjenka svoje tvrtke porazbijao je s prijateljima hotel te pretukao tri konobara i šefa sale.