PREPUŠTENI SAMI SEBI

Država ne priznaje štetu javnim ovršiteljima

17.10.2012 u 15:58

Bionic
Reading

Hrvatska, nakon što je odgodila, a zatim i ukinula javnoovršiteljsku službu uz prešutno odobravanje Europske komisije, ne priznaje odgovornost za štetu koju su pretrpjeli javni ovršitelji ulaganjima u svoje urede koja je od njih tražila – država

Na varaždinskom Općinskom sudu održano je prvo ročište u postupku gdje Marko Lapaine, varaždinski javni ovršitelj, tuži Republiku Hrvatsku radi naknade štete koju je pretrpio ulaganjima u svoj javnoovršiteljski ured. Taj, kao i ostalih sedamdesetak javnoovršiteljskih ureda diljem Hrvatske, nije ni počeo s radom jer je nedavnim zakonom ukinuta javnoovršiteljska služba, i to nakon višegodišnjih priprema koje su financijski i na druge načine podupirale i neke zemlje EU-a. Tijekom tog perioda pravnici, odvjetnici i suci koji su svoju budućnost vidjeli u javnoovršiteljskoj službi morali su položili odgovarajući ispit nakon kojeg su bili i imenovani, a zatim su prionuli uređenju svojih ureda. Neki od njih, poput Lapainea, zatvorili su svoje odvjetničke urede ili napustili druge poslove te se i kreditno zadužili kako bi uredili javnoovršiteljske urede sukladno zahtjevnim kriterijima. No, to se pokazalo promašenim nakon što je aktualni saziv Hrvatskog sabora, vrlo vjerojatno uz dogovor s EK-om, ukinuo javnoovršiteljsku službu i prije nego što je počela s radom.

'I dalje se ne mogu prijaviti na burzu. Poslao sam 25 molbi za rad, ali sam još uvijek nezaposlen. Moja egzistencija je ugrožena jer sam od siječnja bez prihoda. Stoga ostajem kod tužbe i zahtjeva za privremenom mjerom jer smatram da su ispunjeni uvjeti za njihovo usvajanje, tim više što je javnoovršiteljska služba u međuvremenu i ukinuta', ustvrdio je Lapaine na početku ročišta tijekom kojeg je bezuspješno predlagao nagodbu.

Naglašavajući da se protivi tužbi, zakonska zastupnica Republike Hrvatske pojasnila je da država nije postupala protivno normi.

'Budući da Republika Hrvatska osporava ne samo visinu tužbenog zahtjeva, nego i osnovanost tužbe, predlažem donošenje međupresude kojom će se prvo utvrditi osnovanost tužbe, a potom i presuda oko visine. Postupanje je bilo protivno Pretpristupnom ugovoru koji je Hrvatska potpisala s EU-om i u kojem se smo se obvezali za uvođenje javnoovršiteljske službe. Taj akt, koji je iznad svih hrvatskih zakona, i dalje je na snazi', ustvrdio je nesuđeni varaždinski javni ovršitelj.

S njegovim prijedlogom o međupresudi suglasila se zakonska zastupnica Republike Hrvatske. Tako će varaždinski Općinski sud najprije donijeti presudu o osnovanosti Lapainovog tužbenog zahtjeva, odnosno postoji li uopće osnova za utvrđivanje štete ili ne, a tek bi zatim trebao odlučivati i o visini, naravno ukoliko se prethodno utvrdi da su javni ovršitelji pretrpjeli štetu za koju je odgovorna država.