NA GUBITKU UČENICI

Karlovačka županija prkosi Ministarstvu obrazovanja

17.10.2012 u 14:09

Bionic
Reading

Karlovačka županija kao osnivač srednjih škola usprotivila se formiranju razreda za školovanje cvjećara i vrtlara u karlovačkoj Šumarskoj i drvodjeljskoj školi jer bi to bilo suprotno Mreži srednjih škola i učeničkih domova koja predviđa da se učenici za ta zanimanja školuju u karlovačkoj Prirodoslovnoj školi

Formiranje razreda cvjećar-vrtlar u Šumarsko-drvodjeljskoj školi, za koji je škola u petak dobila suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), suprotno je Mreži srednjih škola i učeničkih domova, dokumentu koji je usvojila Županijska skupština, rekao je Hini župan Ivan Vučić. Po tom dokumentu obrazovanje za obrtnička zanimanja cvjećar i vrtlar trebalo bi se provoditi u Prirodoslovnoj školi, a ne u Šumarskoj, objasnio je.

'Usvojenu mrežu škola treba poštovati ili uz valjani argument mijenjati, ali mi nikakav prijedlog od Ministarstva nismo dobili, a mislim i da nećemo jer nema logike da se djeca obrazuju za poljoprivredna zanimanja u školi koja za to nije predviđena, kad u istom gradu postoji škola s dozvolom za takvu izobrazbu', kaže Vučić postavljajući pritom pitanje što će ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović učiniti kada se takve stvari počnu događati svuda u Hrvatskoj.

Veća bi pogreška, smatra župan Vučić, bila da se zaobiđe dokument Mreža srednjih škola i učeničkih domova, nego što je bio upis djece se nedovoljnim brojem bodova na nepopunjena mjesta četverogodišnjih programa.

Vučić se zalaže za to da sankcije zbog pogrešaka u upisu snose odrasli, a ne djeca koja se sada moraju ispisivati premda je u ovoj školskoj godini u Karlovačkoj županiji ostalo 170 nepopunjenih mjesta. Međutim, dodaje Vučić, jednako je važno da se poštuju odluke i dokumenti Županijske skupštine.

Budući da se Županija usprotivila uvođenju programa za smjer cvjećara i vrtlara u karlovačku Šumarsku i drvodjeljsku školu, ta će škola, kako je danas Hini rekla v.d. ravnateljica Đurđica Janjanin, uz postojeći imati još jedan razred za obrazovanje stolara.

Od ukupno 31 ispisanog učenika, u školi ih je ostalo 26 od kojih se dvadeset odlučilo za zanimanje stolara. Šestero učenika koji su bili upisani u smjer meteoroloških tehničara, zbog različitog načina bodovanja imaju dovoljno bodova za smjer drvodjeljskog tehničara-dizajnera, pa su to i izabrali, rekla je Janjanin. Dodala je da je iz škole otišlo pet učenika.