APSOLUTNI REKORDER

Glavaš i dalje na plaći 24.000 kuna mjesečno

21.05.2009 u 09:40

Bionic
Reading

Sve do trenutka kad presuda Branimiru Glavašu, osuđeniku na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad osječkim Srbima 1991. godine, ne postane pravomoćna, on ima pravo na plaću i sve druge povlastice koje mu donosi zastupnički mandat

Bez obzira na međunarodnu tjeralicu i ekstradicijski postupak koji je protiv Glavaša otvoren u Sarajevu, sve dok njegovi odvjetnici imaju pravo ulagati žalbu na presudu, na njegov tekući račun početkom svakog mjeseca mora i dalje sjedati gotovo 24.000 kuna, što je najveća zastupnička plaća, piše Večernji list.

Do 1. travnja, kad su dužnosnicima plaće smanjene deset posto, Glavaš je mjesečno primao 26.000 kuna što ga je po visini primanja stavilo na čelo liste saborskih zastupnika. Ovako visoka plaća (za 2000 kuna veća od plaće predsjednika Sabora i za 3000 kuna veća od premijerove) uvjetovana je dodacima koji mu proizlaze iz statusa ratnog vojnog invalida.

Prava koja Glavaš uživa kao saborski zastupnik regulirana su poslovnikom Hrvatskoga sabora, koji navodi da zastupniku mandat prestaje zbog sudske osude tek 'ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci', piše Večernjak.

U tom slučaju Glavašu se oduzima mandat, no on se, kaže Ružica Šimunović, voditeljica saborske službe za odnose s javnošću, vraća njegovome HDSSB-u. U Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika propisuje se da dužnosnik ostaje bez plaće čim je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora, bez obzira na to o kojem se djelu radi. Do tada, osim na plaću, Branimir Glavaš formalno ima pravo na besplatan prijevoz, a ako ispunjava uvjete, može tražiti i zastupničku mirovinu.

Donekle slično stvari stoje i s odlikovanjima, kojih je Glavaš, i to u razdoblju od 1995. do 1997. godine, dobio čak sedam.

U Uredu predsjednika Stjepana Mesića koji je ovlašten oduzeti odličja, objašnjavaju da se odlikovanja ne oduzimaju činjenicom da je presuda postala pravomoćna. No, po pravilniku, Državno povjerenstvo za odlikovanja će u slučaju pravomoćne osude na zatvor od najmanje tri godine zatvora predsjedniku predložiti njihovo oduzimanje.