MLADI SDP-OVAC PROTIV BIVŠEG SDP-OVCA

Kako i s kim Bernardić misli rušiti Bandića?

17.10.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Nakon što je i službeno istaknuo kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika na sljedećim lokalnim izborima, SDP-ovac Davor Bernardić kaže kako još ne zna s kojom će strankom u koaliciji osvajati metropolu. Ne isključuje ni koaliciju s HNS-om, iako iz te stranke pušu drugačiji vjetrovi

Bernardić kaže kako se tek sada, nakon njegove kandidature, može krenuti u ozbiljnije razgovore s potencijalnim partnerima. 'Prije svega sa strankama s kojima do sada surađujemo, HSU i Lista Tatjane Holjevac, pa naravno i HNS-om. HNS je SDP-ov partner na državnoj razini, vidimo ga kao stranku koja političkim djelovanjem može pomoći i razvoju Zagreba, ali predstoje nam pregovori oko načina suradnje, partnerski, bez ucjena s bilo koje strane', rekao je za Globus pritom negirajući da je od strane HNS-a bilo ikakvih ucjena.

Tportal pak doznaje iz izvora bliskih koalicijskoj Vladi kako HNS nikako nije zadovoljan izborom Bernardića kao kandidata SDP-a za gradonačelnika. Rečenom nam je da Milan Bandić, Bernardićevom kandidaturom, ne mora raditi ništa jer mu SDP tim imenovanjem omogućuje pobjedu.


Kaže kako su spekulacije o Rajku Ostojiću kao izboru SDP-a plasirali oni koji u stranci žele pomutiti vodu te kako je SDP velika stranka u kojoj ima različitih mišljenja.

Za izbor potencijalnih koalicijskih partnera tražit će mišljenje predsjednika stranke Zorana Milanovića, iako negira da isključivo aktualni premijer odlučuje o tome. 'Zoran Milanović je političar novog kova koji mijenja ovu zemlju. Mijenja Hrvatsku na možda najvažnijoj stvari, a to je svijest', smatra Bernardić.

S obzirom na to da je već sa 18 godina ušao u stranku, kaže da politiku nosi u sebi, da u tome vidi svoj dječaci ideal o promjeni društva. Nada se barem dvama mandatima jer, kaže, jedan je premalo da se nešto napravi, a tri su previše.

Iako kritizira upravu Zagrebačkog holdinga, tvrdeći kako je potrebno restrukturiranje, strateško upravljanje te komercijalizacija, brani predsjednika uprave Ivu Čovića koji je ljetos dobio i drugi mandat. 'Čović je zaustavio zaduživanje Holdinga i bio je branič prema gradonačelniku Bandiću. Ali Holding će ubuduće morati biti puno ofenzivniji', smatra Bernardić.

Usto ipak smatra da je za Holdingove probleme najodgovorniji Grad, tj. Bandić. Zato se, kaže, potrudio da u Skupštinu i NO Holdinga stavi profesionalce iako Skupština ne upravlja ovom megatvrtkom, već uprava. Na pitanje o dugu od 337 milijuna kuna Grada prema državi, Bernardića kaže da gradonačelnik namjerno izaziva kaos i nered kako bi u to uvukao sve i stvorio dojam da će Grad bankrotirati.

Zaključuje kako je njegova izborna platforma: vratiti optimizam u Zagreb. 'Želim stvoriti grad u kojem ljudi žele živjeti', kaže SDP-ov kandidat iako je Grad Zagreb jedina županija u državi koja ne bilježi depopulaciju. Planira od Zagreba napraviti središte pametne industrije u kojem će mjesto za sebe naći svi visokoobrazovani stručnjaci. Na Zagrebačkom velesajmu planira izgraditi znanstveno-tehnološki centar Nikola Tesla te osnovati Gradski ured za investicije.