IZMJENE NA LOKALNIM IZBORIMA

I načelnici i vijeća postaju smjenjivi

17.10.2012 u 15:14

Bionic
Reading

Vlada Zorana Milanovića pokrenula je proceduru za izmjenu seta zakona o lokalnim izborima jer je ocijenjeno da dosadašnji model izbora i odnosa na relaciji načelnika i gradonačelnika i vijeća, odnosno župana i skupština nije dobar. 'Model usvojen pred lokalne izbore 2009. bio je nepotpun, nedomišljen i zbrzan. To je dovodilo do potpuno nepotrebnih kriza i idemo za rješenjem koje neće biti usko stranačko, nego u interesu lokalne uprave i samouprave', najavio je premijer Milanović

Predstavljajući izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, ministar uprave Arsen Bauk priznao je kako je neposredan izbor načelnika općina, gradonačelnika i župana 'dao određene rezultate u povećanju interesa građana za sudjelovanje u izborima', no i upozorio na brojne probleme i nedostatke.

'Načelnici, gradonačelnici i župani de facto su nesmjenjivi, pa u slučaju pada proračuna pada i vijeće, dok se opoziv načelnika pokazao kao nedovoljno promišljen. Imali smo tri referenduma i nijedan nije uspio. Izmjenama će se u slučaju nedonošenja proračuna održati prijevremeni izbori i za načelnike, gradonačelnike i župane, ali i za predstavničko tijelo', najavio je ministar Bauk.

Ukida se opoziv načelnika referendumom, nastavio je dalje ministar Bauk, ali se uvode dvije novine – jedna je mogućnost predstavničkom tijelu da raspiše savjetodavni referendum za pitanja iz svog djelokruga, a druga – kad građani zatraže referendum, a vijeće ga ne raspiše - vijeće će biti raspušteno.

Zakonskim izmjenama bit će reguliran i broj članova vijeća temeljem broja stanovnika, jer se to do sada određivalo lokalnim statutima. Nadalje, imenovanja u tijela javnih ustanova, trgovačkih društava i sl., osim ukoliko je propisano drugačije, bit će zadatak načelnika, gradonačelnika i župana kao predstavnika izvršne vlasti. I na kraju, pripadnici nacionalnih manjina imat će izbore za zamjenike načelnika, gradonačelnika i župana tamo gdje imaju na to pravo isti dan kad se održavaju i redoviti lokalni izbori.

'Nužno je unaprijed postaviti jasna pravila, jer njih do sada nije bilo. Već krajem 2009, kod donošenja prve serije proračuna, pokazala se praznina postojećeg zakona, pa nije bilo jasno tko je nadležan za što. Postalo je jasno da čelnici izvršne vlasti mogu čistom manipulacijom poslati vijeće na izbore. To nije u redu', konstatirao je premijer Milanović.

Ocijenio je i kako zakonske izmjene nemaju stranački predznak, jer 'svi imaju i dobra i loša iskustva – prije loša, nego dobra'.

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je i kako će, umjesto dva zakona koji su regulirali lokalne izbore, biti predloženo donošenje jedinstvenog akta – Zakona o lokalnim izborima. 'Ne mijenjamo osnovne postulate – izbori se održavaju treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine, gradonačelnici, načelnici i župani biraju se neposredno, zajedno sa zamjenicima, a predstavnička tijela biraju se proporcionalno', potvrdio je ministar Bauk.

Novost će biti broj potpisa neophodan za liste i načelnike te ukidanje termina 'nezavisna lista' i 'nezavisni kandidat', pa će ubuduće postojati 'kandidacijska lista grupe birača' i 'kandidat grupe birača'.

'Nema nezavisnih lista i nezavisnih kandidata, jer svi smo ovisni i odgovorni biračima. To vrijedi i za Sabor u kojem se vrlo često nestranački kandidati na stranačkim listama prozivaju nezavisnim kandidatima. Donedavno smo gledali situacije da su vrlo glasni protagonisti proglašavali sebe nezavisnima nakon pola godine i odlazili u svoj zapećak s milijun kuna. To više neće biti moguće', najavio je premijer Zoran Milanović.