OPORBA UZVRAĆA UDARAC

'Za kritike iz Njemačke krivo Milanovićevo ogovaranje Hrvatske'

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović osvrnuo se na početku Vladinog zasjedanja na, kako je rekao, određene polemike i interpretacije o tome koliko je Hrvatska spremna ili nije spremna postati članica EU-a. 'Skoro je spremna, a do prvog srpnja iduće godine bit će potpuno spremna', ocijenio je Milanović. Prozvanima su se osjetili i u HDZ-u

Premijer Zoran Milanović obećao se 'osobno zauzeti' za ispunjenje preostalih uvjeta koji su jasno navedeni u izvješću EU-a o napretku Hrvatske na putu u europsku asocijaciju te rekao kako će to činiti i 'operativno, na tjednoj razini za ispunjenje svih preostalih uvjeta'.

'Što se tiče politike, ona je i u Europi nadmetanje, nadmudrivanje i pozicioniranje, uz to što je i ozbiljan posao. Toga će biti kao i prošli tjedan. Neke su izjave stranački ili blokovski obilježene, neke su rezultat malo slabijeg poznavanja materije, neke su potreba za osobno pozicioniranje na političkoj sceni. S tim Hrvatska nema nikakve veze', rekao je Milanović.

Komentirao je i 'potpuno različite izjave sa samog vrha vlasti jedne države', misleći pritom na Njemačku, te rekao kako 'to ima veze s tom i takvim državama, a ne s Hrvatskom'. 'Potpuno smo prisebni i racionalni ljudi. Znamo što jesmo i što nismo učinili, a učinit ćemo sigurno sve i u rokovima', obećao je premijer.

Po njegovoj ocjeni, 'politika će ostati politika i netko će svojoj domaćoj publici željeti poslati poruku, pa će u tome koristiti i Hrvatsku'.

'Bilo je i puno nadmudrivanja i interpretacija u kojima prepoznajem neke lokalne stranačke igrarije naše političke konkurencije. Uvijek, kad smo bili u opoziciji, u kontaktima u inozemstvu isključivo smo vodili računa o hrvatskim interesima. Nikada nismo ogovarali svoje političke konkurentne, iako je bilo tisuću razloga, što se danas i vidi, nego se borili za hrvatski interes kad je u pitanju EU', podsjetio je Milanović.

Na kraju svoje ocjene o događanjima nakon poruka koje su o pristupanju Hrvatske EU stigle iz Njemačke rekao je i kako 'nema iluzija da će se politička konkurencija ponašati kao i oni nekad'. 'Posao ćemo raditi do kraja. Sve one kojima je hrvatski interes na prvom mjestu, a to je ulazak u EU, pozivam ih da se ponašaju tako. Ako neće, ne moraju, ali bar neka ne rade štetu', zaključio je Zoran Milanović.

JANDROKOVIĆ: MOŽDA JE I MILANOVIĆ ZASLUŽAN ZA LOŠE KOMENTARE IZ NJEMAČKE

Iako premijer Milanović nije imenovao tko je to 'ogovarao' Vladu prilikom putovanja po europskim državama, prozvanim su se osjetili u HDZ-u. Njihov Gordan Jandroković kazao je da HDZ radi sve kako bi pomogao da Hrvatska 1. srpnja postane punopravna članica Europske unije.

'Ali kada se govori o ogovaranju Hrvatske, podsjetio bih što je premijer govorio prilikom svog posjeta u Njemačkoj, kada je o Hrvatskoj govorio kao o zemlji paradoksa, kojom je gotovo nemoguće upravljati, kada je govorio da se u Hrvatskoj ne plaća porez. Dakle, ostavio je sasvim sigurno loš dojam na svoje domaćine i možda je to jedan od razloga zašto su pojedinci u Njemačkoj bili kritični prema napretku koji Hrvatska ostvaruje', kazao je Jandroković.

Uvjeren je da će Hrvatska sljedeće godine postati punopravna članica, no Vladi je uputio poruku. 'HDZ je ostavio vrlo stabilnu situaciju kada je u pitanju ulazak Hrvatske u EU i žao mi je što je izvješće ovakvo kakvo je. Očekujem da se Vlada primi posla, da napravi što treba napraviti, da ne filozofira, da se ne hvali nego da ozbiljno radi', zaključio je Jandroković