POŽELJAN PARTNER U DALMACIJI

Kako su SDP i HDZ snubili don Ivana Grubišića

18.04.2013 u 15:51

Bionic
Reading

Don Ivan Grubišić je favorit na predstojećim lokalnim izborima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. SDP-ove ankete kažu kako već u prvom krugu može samostalno pobijediti HDZ-ova kandidata za župana i osvojiti tako jednu od najvećih županijskih utvrda HDZ-a. Gotovo su identični rezultati i za Grad Split. Grubišić i tu u prvom krugu tuče sve ostale kandidate, od sadašnjega gradonačelnika Željka Keruma do SDP-ova kandidata Ive Baldasara, a navodno i bilo kojega HDZ-ova kandidata. Grubišić je zato postao najpoželjnija politička udavača, koju opsjedaju i SDP-ovci i HDZ-ovci

Nezavisni saborski zastupnik don Ivan Grubišić (75), koji bi prema nekim anketama mogao postati gradonačelnik Splita ili župan Splitsko-dalmatinske županije, dočekao je novinara Globusa u stanu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Za ovu dizajnerski uređenu garsonijeru smještenu na sedmom katu gost bi rekao da prije pripada nekom zagrebačkom mladiću nego umirovljenom svećeniku. Stan ima i sedam-osam metara dugačak balkon koji je zaobljen pa s njega puca prekrasan panoramski pogled na tržnicu Dolac, Tkalčićevu ulicu, Kaptol, Gornji grad i na Trešnjevku.

Grubišić je favorit na predstojećim lokalnim izborima. SDP-ove ankete kažu kako već u prvom krugu može samostalno pobijediti HDZ-ova kandidata za župana i osvojiti jednu od najvećih županijskih utvrda HDZ-a – Splitsko-dalmatinsku županiju. Gotovo su identični rezultati i za Grad Split. Grubišić i tu u prvom krugu tuče sve ostale kandidate, od sadašnjega gradonačelnika Željka Keruma do SDP-ova kandidata Ive Baldasara, a navodno i bilo kojega HDZ-ova kandidata.

Grubišić je zato postao najpoželjnija politička udavača u Hrvatskoj.


'Mi ćemo izaći u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje će se naša lista kandidirati za Županijsku skupštinu i nekoga ćemo kandidirati za župana. No moram reći da tražimo kandidata za župana koji mora imati visoku stručnu spremu, biti moralan i socijalno osjetljiv. Naša lista kandidirat će se još u Splitu, Kaštelima, Trogiru, Solinu, Podstrani, možda Makarskoj i Vrgorcu', govori Grubišić.

Odbio je spekulacije da će koalirati s HDZ-om ili SDP-om, čije delegacije ga mjesecima opsjedaju. 'Ja ću biti kandidat za splitskog gradonačelnika. Ako je papa Ivan Pavao II. doživio 85 godina i s toliko godina mogao biti papa, valjda onda i ja mogu sa 76 postati gradonačelnik', kaže don Ivan.

Otkriva da je najuporniji u udvaranju bio SDP, koji je organizirao tri delegacije koje su ga trebale uvjeriti da udruži snage s kukurikavcima.

'Milanović me zvao da se nađemo kod njega u Banskim dvorima. Na tom sastanku rekao je da SDP želi dobiti grad Split i da je to nemoguće bez moje pomoći. Zatražio je da ja podržim SDP-ovog kandidata za gradonačelnika, a da će oni mene podržati za župana. Rekao sam da mi je žao, jer mi ne koaliramo sa strankama', ispričao je Grubišić.
Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić rekao mu je pak da žele surađivati s njim, pa je istaknuo kako su oni tolerantni i da prihvaćaju različite. Don Ivan Grubićić mu je kazao kako mu je uzaludan trud nazivati ga jer on ne surađuje sa strankama.