KOMPENZACIJA NA HRVATSKI

Umjesto plaće nudili mu kolače, a on se skinuo gol

10.11.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Dino Geromella freelance je novinar kojem je poslodavac s kojim je imao ugovor kasnio s isplatom honorara. U novinarskom poslu u Hrvatskoj to je, nažalost, uobičajena praksa i to zapravo nije vijest. No kada novinar odluči višemjesečna dugovanja kompenzirati reklamom u kojoj se skine gol, objasni zašto je to napravio, a isti poslodavac na sve to pristane i objavi reklamu, onda je to više od vijesti

Upravo to napravio je Dino Geromella, a novine koje su na to pristale tjednik je Aktual.

Reklama pod nazivom 'Novinar je gol' objavljena je 2. listopada u Aktualu, a o razlozima koji su doveli do toga da se odluči za tako radikalan potez detaljno je opisao u e-mailu koji je objavilo Hrvatsko novinarsko društvo.

Geromella u njemu navodi da od 2004. povremeno objavljuje intervjue i reportaže iz politike i kulture u etabliranim hrvatskim medijima i da se prije mjesec dana našao u situaciji da mu tjednik Aktual nije isplatio honorare za 13 mjeseci rada.

'Isprva nisam bio zabrinut jer veće grupacije inače isplaćuju s velikim zakašnjenjem. U Aktual me kao suradnika bila primila tadašnja glavna urednica Sina Karli, a dogovoreni honorar bio je od 2000 kuna po intervjuu (u što su uključeni troškovi letova i smještaja za intervjue iz talijanskog parlamenta ili španjolskog showbusinessa).

U kolovozu ove godine novi glavni urednik tjednika, Marko Ćustić, bio mi je obećao da će mi svi zaostali honorari biti isplaćeni do kraja mjeseca. Bila je to laž. Naime, kad početkom rujna novac još nije stigao, ispričao mi je drugu priču. Sve moje intervjue (osim jednog) objavila je tvrtka Aktual Media d.o.o., čiji je račun u blokadi i koja više ne objavljuje Aktual. Prema hrvatskim zakonima, ukoliko tvrtka u blokadi isplati novac koji mi je dužna, to je kazneno djelo. Aktual sada izdaje druga tvrtka, Business Media Grupa (BMG d.o.o.), koja navodno nije dužna isplatiti dugove tvrtke Aktual Media d.o.o.

Kako mi je objasnio glavni urednik, samo jedan od mojih intervjua objavljen je pod tvrtkom BMG d.o.o., a honorar ću možda dobiti, ali umanjen za 40 posto, jer je uprava odlučila svima smanjiti plaće za isti postotak. Osobno, nitko me nije obavijestio da više ne pišem za Aktual Media nego za BMG i nitko mi nije javio da će moj honorar biti smanjen za 800 kuna, što moje intervjue čini  neisplativima.

Dugovanja tog tjednika odlučio sam 'prebiti' kompenzacijom. Prvo mi je ponuđen rent-a-car u vrijednosti novca koji su mi dužni, pa odmor u toplicama Sv. Martin, pa desetak tisuća kuna u kolačima jedne zagrebačke slastičarnice. Na kraju, odlučio sam kompenzirati novac 'kupnjom' jedne reklamne stranice u tom tjedniku.

Svidjela se ta kompenzacija i glavnom uredniku i upravi jer su jednom reklamom (8000 kn + PDV) uspjeli prebiti sva dugovanja tvrtke Aktual Media prema meni. Nije im se međutim svidio sadržaj reklame koja sadrži sliku mene golog i tekst protiv samog tjednika', navodi Geromella.

Reklama je, kaže, objavljena 2. listopada, a dan ranije objavljena je na web stranici talijanske saborske zastupnice Vladi Luxurije.

'Nakon reklame stiglo mi je na desetke poruka podrške iz inozemstva: ljudi iz kulture i javnog života. Iz Hrvatske - četiri poruke. Osim Sine Karli, nijedan hrvatski novinar iz straha nije dopustio da na svom Facebooku objavim njegovu podršku', zaključio je Geromella.