MILANOVIĆ NE DOPUŠTA

Bandić neće financirati Thompsonov koncert

21.05.2009 u 09:09

Bionic
Reading

Koncert Marka Perkovića Thompsona 30. svibnja na Trgu bana Jelačića ove se godine neće financirati iz zagrebačkog proračuna

ZAGREB - Kontroverzni pjevač nastupit će povodom Dana zagrebačkih branitelja istog datuma i na istom mjestu kao i prošle godine, kad se na koncertu okupilo više od 60 tisuća ljudi, a financiranje koncerta s 290 tisuća kuna iz zagrebačkog budžeta izazvalo brojne polemike, piše Novi list.

Upitna je, podsjetimo, bila odluka gradonačelnika Milana Bandića da javnim novcem donira izvođača čije koncerte povremeno prati ustaška ikonografija, a svaki nastup započinje spornim pokličem 'Za dom spremni'. Navedeni je Bandićev potez izazvao revolt i kod stranačkog predsjednika Zorana Milanovića, koji je javno zaprijetio da neće dopustiti da se desničarsku pjevačku ikonu potpomaže novcem Zagrepčana.

Miodrag Demo, vodeći Bandićev operativac za odnose s braniteljskom populacijom, kazao nam je da se od financiranja odustalo jer su se organizatori nastupa namirili sponzorskim novcem. 'Udruge su bez naše pomoći uspjele osigurati sredstva za proslavu Dana branitelja, obavijestile su nas da im pomoć nije potrebna i da ne žele da se slučaj politizira', izjavio je Demo.

Sredinom ožujka ove godine, kad se pojavila informacija da će Bandić s još više proračunskih kuna financirati Thompsona na Dan branitelja, Milanović je otvoreno poručio da to neće dopustiti. Naposlijetku se, vrlo je izgledno, pronašlo neutralno rješenje: iz Grada tvrde da zapravo potpomažu popratne događaje Dana branitelja, dok se SDP-ova središnjica ne treba opravdavati što joj zagrebački ogranak plaća nastup politički nezgodnog pjevača. Prema procjenama policije, i ove će se godine na koncertu okupiti deseci tisuća ljudi, a osim njih, i braniteljske udruge će angažirati zaštitarsku službu koja će udaljavati pojedince u publici s neprimjerenim obilježjima.

Slučaj Thompson dodatno politizira i datum: 30. svibnja, u subotu, pada predizborna šutnja, a dan kasnije Milan Bandić i Josip Kregar izlaze na drugi krug izbora za gradonačelnika. Bandić je u seriji predizbornih plakata lansirao i onaj 'Branitelji znaju', gdje diskretno sugerira da ga u kandidaturi podržavaju i braniteljske udruge.