Hrvatska PREDRAG MATIĆ FRED:

'Nadam se da kazna Hadžiću neće biti simbolična'

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić izjavio je danas u Vukovaru, komentirajući početak haškog suđenja bivšem vođi pobunjenih Srba Goranu Hadžiću, kako se nada da kazna, ukoliko se Hadžiću dokaže krivnja, 'neće biti simbolična, nego stvarna'

Iako je do sada bilo tek nekoliko suđenja za zločine počinjene u Vukovaru, jasno se i iz njih može vidjeti tko je u Domovinskom ratu bio krvnik, a tko žrtva, rekao je ministar branitelja Matić.

Prema riječima posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara 1991. godine Branka Borkovića, hrvatski branitelji ne mogu biti zadovoljni suđenjima za ratne zločine jer, kako je pojasnio, 'domaći sudovi nisu odradili posao koji su trebali, a haaški završava svoj mandat'.

'Problem je i to što su više suđeni Srbi iz Hrvatske nego Srbi iz Srbije pa proizilazi kako se u Hrvatskoj vodio građanski rat, a ne da je izvršena agresija', ocijenio je Borković rekavši kako je nedopustivo bilo da se za zločin na Ovčari sudilo u Beogradu.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak također je izrazio nezadovljstvo dosadašnjim suđenjima za ratne zločine rekavši kako su brojni zločinci još uvijek na slobodi.

Izrazio je i nezadovoljstvo radom domaćih sudova i odvjetništava rekavši kako su brojne stradalničke i braniteljske udruge prikupile znatan materijal o ratnim događanjima i svjedočenja mnogih žrtava, ali kako to, čini mu se, u hrvatskom sudstvu i odvjetništvima nikoga ne zanima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još