MALEŠEVIĆ O SVOJOJ ŠEFICI U SABORU

'Luks je stvorila krizu nadzora HRT-a'

16.10.2012 u 16:15

Bionic
Reading

Članovima saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije danas se predstavilo 15 kandidata za Nadzorni odbor HRT-a.

Članovima saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije danas se predstavilo 15 kandidata za Nadzorni odbor HRT-a.

Predsjednik Odbora Branko Vukšić rekao je novinarima da će danas i sutra razgovarati s kandidatima za Nadzorni odbor HRT-a (NO) i Programsko vijeće (PV) dok će se u četvrtak predstaviti kandidati za glavnog ravnatelja HRT-a. Napomenuo je Odbor predlaže četiri ili više kandidata za NO HRT-a o kojima će se raspravljati na saborskoj sjednici, dok će Sabor pojedinačno raspravljati o svakom kandidatu za člana PV-a koji su se javili i zadovoljili uvijete natječaja.

'Odbor će za ravnatelja HRT-a predložiti jednog ili više kandidata, što ovisi o odluci većine članova Odbora', rekao je Vukšić.

Tijekom predstavljanja kandidata članovi Odbora najviše su o stanju u NO HRT-a i HRT-u ispitivali sadašnju predsjednicu NO-a Silviju Luks Kalogjeru i njegovu članicu Zrinku Malešević, koje su se javile i na novi natječaj.

Na upit Šime Lučina (SDP) koliko je u zadnjih godinu i pol dana sklopljeno ugovora o djelu, Luks Kalogjera odgovorila je da to ne zna, jer od uprave, unatoč traženju, nisu mogli dobiti točan podatak.

"Dolaženje do točnih podataka nije uspjelo čak ni unutarnjoj i vanjskoj reviziji jer je takva uprava bila na televiziji", kazala je ocjenivši da je NO na HRT-u bio marginaliziran.

Upitana osjeća li osobnu odgovornost za stanje na HRT-u, jer se ponovno javila za članicu NO-a, Luks Kalogjera odgovorila je da je osjeća, jer nije uspjela učiniti ono što se očekivalo od NO-a. "U okviru mogućeg apsolutno sam činila što sam mogla i znala, a osjećam se odgovornom jer nisam uspjela većinu članova NO-a uvjeriti da je proizvod koji proizvodi HRT specifičan", naglasila je.


Na pitanje Gorana Beusa Richembergha zašto je došla u sukob s pojedinim članovima NO-a, Luks Kalogjera odgovorila je kako nije bilo sukoba između nje i članova NO-a. 'Moj opoziv počeo je i prije mog imenovanja', kazala je dodavši da je napad na nju bio sinkronizirana akcija tadašnje uprave i nekoliko članova NO-a.

No, da NO do sada nije ispunjavao svoje zakonske obaveze ocijenila je tijekom predstavljanja Zrinka Malešević napomenuvši da se na njihovim sjednicama konstantno odgađalo sve što je vezano uz financije HRT-a.

'Na kraju nikada nije usvojeno financijsko izvješće ni završno izvješće HRT-a', kazala je.

Na Lučinov upit kada je počeo sukob između NO-a i bivše uprave, Malešević je rekla da su s upravom nastojali uvijek dobro surađivati, ali je predsjednica NO-a stvorila krizu nadzora HRT-a. 'S njom nismo mogli ući u dobru komunikaciju', napomenula je.

Odboru su se danas predstavili i Milan Vukičević, Marko Kolaković, Drago Pleš, Željko Ivančević, Tonči Majica, Ankica Vujnović, Veljko Mijić, Rudolf Čurčić, Vjekoslav Krsnik, Branimir Ježić, Viktor Gotovac te Mladen Vušković.